AJUSTAMENT PRESSUPOSTARI A LES ILLES
Crònica 10/08/2011

Bauzá retalla en sanitat, subvencions i empreses

Les subvencions, les empreses públiques i la sanitat són les principals víctimes de les retallades de Bauzá. El govern només preveu una via per augmentar els ingressos: vendre patrimoni.

Enric Borràs
3 min
Tisores agosarades El president, José Ramón Bauzá -a la foto, amb Mariano Rajoy-, preveu retallades que altres governants del PP no gosen fer per no perjudicar la seva imatge.

Palma.El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, fa un dibuix catastròfic de la situació econòmica del govern, que li serveix per justificar una sèrie de mesures d'austeritat que pràcticament aturaran les empreses públiques, deixaran a pa i aigua les ONG i les entitats culturals i afectaran a fons la sanitat. Assegura que es deuen 4.483 milions d'euros als bancs i 1.104,8 milions més als proveïdors, i que, el 30 de juny, el dèficit ja era del 2,11% del PIB. Per mantenir el dèficit per sota del llindar de l'1,3% a finals d'any, el seu equip ha calculat que s'han de retallar uns 380 milions d'euros.

Segons el president, el gran culpable de la situació de les arques públiques és l'anterior govern del Pacte de Progrés, a qui acusa de no haver fet una bona gestió. De fet, Bauzá, tal com fa María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa, fa servir els seus predecessors de cap de turc per justificar unes retallades que cap més comunitat governada pel PP no s'atreveix a fer, ja que els altres presidents autonòmics populars s'haurien de culpar a ells mateixos.

El pla economicofinancer de reequilibri, o pla de sanejament, és el full de ruta que marca com es faran aquestes retallades. El consell de Política Fiscal va aprovar el pla ja fa dues setmanes, però l'equip de Bauzá encara el manté en secret. Amb tot, l'ARA hi ha tingut accés.

Tisorades de gran abast

Allà s'hi indica, per exemple, que les empreses públiques rebran la meitat del pressupost que s'havia previst per a despesa corrent. Si enguany havien de rebre 328,8 milions, ara en perden 166,45, i això, a més de mig exercici, quan se suposa que la meitat dels diners ja s'han gastat. Però la retallada és encara més gran per a l'apartat d'inversions i amortitzacions de deute. Si per aquest concepte havien de rebre 252,2 milions, ara en perden el 64%, 161 milions d'euros. De fet, tan sols s'autoritzen les despeses per al personal, els imposts i per pagar els deutes. Per totes les despeses que no siguin "necessitats inevitables" hauran de demanar autorització.

Entre les més perjudicades pel pla de sanejament també hi ha les ONG que es dediquen a la cooperació, les fundacions, les entitats culturals i tots els col·lectius sense afany de lucre. En concret, el govern els retalla 104,2 milions en subvencions. Si el 2010 van rebre 253 milions, enguany en rebran 148,8. El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, ja havia avisat que s'eliminarien totes les subvencions "no essencials". Però, a més, el Servei de Salut de les Illes Balears (Ib-Salut) també retallarà 28,66 milions de les ajudes que lliura a entitats com les associacions d'ajuda a afectats per malalties cròniques i terminals o a grups de suport.

El sector que previsiblement s'endurà més retallades és, precisament, el de la sanitat. Les fundacions hospitalàries s'enduran una bona part de la reducció prevista per a les empreses i organismes públics, i fins i tot desapareixeran per integrar-se a l'Ib-Salut. Però, a més, es "limitarà" l'horari de les urgències dels Punts d'Atenció Primària (PAC), tot i que no es defineix com. A més, es reduiran els equips directius, s'estudia externalitzar serveis com les cafeteries dels hospitals i s'evitaran tant com es pugui els desplaçaments de malalts entre illes. El document també preveu la reducció de les guàrdies dels metges i planteja retallar a la meitat les hores d'alliberaments sindicals.

A més a més, però, el full de ruta preveu retallar 23,32 milions del que el govern va destinar l'any passat a finançar la despesa corrent dels ajuntaments i els consells insulars. També perdran 81,6 milions per a inversions. L'Ajuntament de Palma, per exemple, perdrà 25 milions d'euros. Així mateix, es reduiran els professors interins i es deixaran de cobrir moltes jubilacions i baixes de funcionaris. Per augmentar els ingressos, Bauzá tan sols preveu fer "vendes de patrimoni públic", però el pla diu que no poden "concretar l'import" del que n'aconseguiran.

stats