CRISI DEL DEUTE
Crònica 21/10/2011

Berlín i París tensen la corda abans de la cimera

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, llimen diferències. La cimera de diumenge s'acosta i sembla lluny un acord en la participació dels bancs en el res cat grec.

Laia Forès
2 min

Brussel·lesAlemanya i França no es posen d'acord. Tant és així que el rumor d'un nou ajornament de la cimera de diumenge va circular ahir per Brussel·les. La tensió entre Berlín i París se centra en l'ampliació del fons de rescat i la participació del sector privat en el segon rescat de Grècia. Amb tot, La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, van acostar posicions ahir a la tarda.

Comunicat conjuntBerlín i París accepten negociar el rescat grec amb el sector privat

Merkel i Sarkozy van demanar en una nota conjunta que es concreti la participació del sector privat en el segon rescat grec. En principi, l'anomenada troica (CE, BCE i FMI) va aprovar pagar els 8.000 milions que queden del primer rescat. El comunicat inclou que la cimera de diumenge intentarà adoptar "un pla de reforç del capital dels bancs europeus". En tot cas, Merkel i Sarkozy es tornaran a reunir dissabte a la nit. Mentrestant, el Parlament grec va aprovar més mesures d'ajust, entre les quals hi ha una retallada de les pensions i la pèrdua de 30.000 llocs de treball del sector públic.

Més capital per als bancsUn capital estructural que podria arribar a un màxim del 9%

L'Autoritat Bancària Europea (EBA) proposarà que les entitats disposin d'un 9% de capital estructural (el Banc d'Espanya considera que amb un 7% n'hi ha prou). Es calcula que els bancs europeus necessitaran prop de 100.000 milions per recapitalitzar-se, segons va revelar ahir la ministra de Finances d'Àustria, Maria Fekter. No se sap encara quins bancs espanyols necessitaran capital per complir amb els requisits de l'EBA, però finalment l'Autoritat Bancària Europea sembla que hauria descartat aplicar una rebaixa del 5% del deute espanyol per calcular la recapitalització. Això és el que ahir va assegurar el secretari d'estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido.

Dimecres, una cimeraUna altra trobada per si la de diumenge no acaba bé

Els caps d'estat de la zona euro tornaran a reunir-se dimecres, perquè Merkel haurà de comparèixer abans davant el Parlament alemany per aconseguir el vistiplau d'algunes decisions, que s'aprovarien precisament dimecres.

L'ampliació del fonsFricció per la manera d'afrontar l'especulació dels mercats

Després d'ampliar el fons de rescat i flexibilitzar-ne l'ús, ara es debat ampliar-lo encara més per garantir que es pugui ajudar a fer front als atacs especulatius dels mercats a socis com Espanya i Itàlia. Està dotat amb 440.000 milions d'euros i els líders europeus han d'acordar com ampliar-lo, un punt que enfronta Berlín i París.

Europa controla el ràting

La Comissió Europea (CE) vol prohibir les qualificacions

El comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, ha elaborat una proposta per regular les agències de ràting i dotar l'ESMA, l'equivalent a la reguladora espanyola CNMV, del privilegi de prohibir les qualificacions sobre la solvència dels estats.

Els progressos d'IrlandaEl govern fa els deures per sortir de la crisi i avança en el rescat

Els experts de les tres institucions també van fer públic l'informe de progrés d'Irlanda, país que fa més bé els deures que Grècia. Segons el document, Dublín fa "progressos sòlids" per complir amb les condicions pactades per al seu rescat.

Espanya col·loca deuteEl Tresor capta 3.900 milions, tot i la rebaixa de ràting

Malgrat les últimes rebaixes de Moody's, el Tresor va col·locar 3.900 milions de bons a 10 anys, amb un cost inferior.

stats