Crònica 17/11/2011

Chacón obre la porta a ser candidata a liderar el PSOE

Cada dia és més evident que el futur de la candidata del PSC passa pel PSOE. Ahir va reptar directament els que no es creuen que una dona catalana pugui liderar el principal partit de l'esquerra espanyola.

Pere Martí
2 min
La candidata del PSC, Carme Chacón, va advertir ahir a Deltebre que el PP ressuscitarà el PHN.

Barcelona.La cap de llista del PSC per Barcelona a les eleccions del 20-N, Carme Chacón, no va voler tancar portes al seu futur postelectoral, però va evitar concretar massa. La socialista va deixar caure, durant un esmorzar organitzat per El Periódico, que podria apostar per liderar el PSOE i optar a la presidència del govern espanyol a partir del pròxim congrés dels socialistes, que s'avançarà al mes de gener, com va revelar ahir l'ARA. De fet, va reptar els espanyols a posicionar-se sobre la possibilitat que una dona i catalana pogués encapçalar el PSOE. "A veure qui s'atreveix a dir el contrari", va dir, mostrant-se alhora segura que ningú dubta que tindria les mateixes capacitats i possibilitats que qualsevol altre.

Un dels assistents a l'esmorzar va voler preguntar a la també ministra de Defensa si l'Estat està preparat per tenir una presidenta o una líder de l'oposició que sigui dona i catalana, com ella pretenia quan va anunciar la seva voluntat de concórrer a primàries dins el PSOE. "A algú se li pot preguntar si una dona pot assumir les mateixes responsabilitats que un home? La notícia seria contestar el contrari", va dir, tot afegint que "és absolutament raonable, com ha passat a Alemanya i Xile", en referència a Angela Merkel i Michelle Bachelet.

A més, Chacón també va remarcar que veu perfectament viable que un català sigui qui opti a la presidència espanyola. "No seria bo que no ho pogués fer algú d'un territori que ha estat sempre a l'avantguarda dels avenços d'Espanya", va sentenciar. "La notícia seria que algú digués que una dona catalana no pot", ha conclòs. De tota manera, la candidata del PSC no vol confirmar res fins després del 20-N.

En la recta final de la campanya, ahir va tocar el torn a les Terres de l'Ebre. En un míting a Deltebre, on el PSC té l'alcaldia, Chacón va ressuscitar el fantasma del PHN davant una més que probable victòria del PP. La candidata va recordar la "brutal" legislatura dels populars quan van disposar de majoria absoluta. "Van fer el decretazo, hi havia la TVE d'Urdaci, i després el PHN", va insistir, però sobretot va fer èmfasi en aquest últim, en explicar que Mariano Rajoy, ahir al matí, en un acte a Múrcia, abans de venir a Barcelona, s'havia compromès a aconseguir "aigua per a tothom" i a "reprendre els treballs del PHN".

Brutal tsunami blau

A mesura que s'acosta diumenge, Chacón endureix les seves crítiques cap al PP i deixa en segon pla CiU, amb l'objectiu de mobilitzar el seu electorat amb la por a la dreta. Ahir va pujar un graó més i va alertar contra l'arribada d'un "brutal tsunami blau" que provocarà que un sol partit ho governi tot. Davant aquesta possibilitat, va convidar els assistents al míting a plantar cara i treballar per una victòria socialista per convertir la "marea immensa" que van significar les manifestacions contra el PHN en vots a les urnes aquest diumenge. Per rematar el seu argumentari va recordar que la dreta "només ha vingut a l'Ebre a emportar-se l'aigua" mentre que l'esquerra hi ha portat inversions com el corredor mediterrani i l'AVE, dues infraestructures que va atribuir al govern del PSOE.

stats