RELLEU A COREA DEL NORD
Crònica 27/12/2011

Corea del Sud parla amb Jong-un

Choe Sang-hon
3 min
VISITA PRIVADA D'ALT NIVELL  L'exprimera dama de Corea del Sud, Lee Hee-ho (centre), i la presidenta de Hyundai a Seül (en segon pla), van visitar ahir Corea del Nord.

THE NEW YORK TIMES / SEÜLKim Jong-un, el flamant líder ungit de Corea del Nord, es va reunir ahir amb una delegació privada de dignataris de Corea del Sud en el seu primer cara a cara amb els distants veïns, des que va heretar el lideratge del país després de la mort del seu pare. La reunió, mirada amb lupa per trobar qualsevol indici de les intencions de Kim Jong-un cap a Corea del Sud, va arribar després que els mitjans oficials de Corea del Nord anunciessin que havia estat nomenat per al màxim càrrec del partit governant, un pas més en el que semblava una seqüència coreografiada per demostrar que el nou líder està assumint tots els llocs claus en mans del seu pare, Kim Jong-il.

Corea del Sud havia anunciat que enviaria una delegació no oficial al funeral de Kim Jong-il, cosa que Pyongyang havia interpretat com una manca de respecte. Diumenge, en una nota oficial típicament estrident, Corea del Nord va reiterar que si el Sud bloquejava les visites per assistir al funeral de Kim, que se celebrarà dimecres, hi hauria "conseqüències inimaginablement catastròfiques" per a la relació entre els dos països.

Però la trobada de Kim Jong-un amb la delegació privada , que incloïa l'exprimera dama de Seül i una gran empresària, es va celebrar amb una aparença de cordialitat.

Lee Hee-ho, la vídua de l'expresident Kim Dae-jung, i la presidenta de Hyundai Asan, Hyun Jeong-eun, que té vincles comercials amb Corea del Nord, van ser les úniques sud-coreanes autoritzades per Seül a viatjar com a delegació privada a Pyongyang per expressar el seu condol per la mort de Kim Jong-il el 17 de desembre. Van visitar el mausoleu de Kumusan a Pyongyang, on reposen les despulles de l'home que ha governat Corea del Nord durant 17 anys. Kim Jong-un va agrair públicament la seva presència, segons recollia l'agència oficial de notícies nord-coreana.

Aposta per la reconciliació

Lee i Hyun van portar una corona i van caminar al voltant del taüt de vidre de Kim Jong-il en una demostració de respecte. Lee va escriure al llibre de signatures que esperava que les dues Corees aconsegueixin una "ràpida reunificació" en compliment d'un acord de la cimera del 2000 en què el seu marit i Kim Jong-il havien promès fomentar la reconciliació política i els intercanvis econòmics.

Hyundai Asan, la branca sud-coreana de la multinacional, va portar una allau d'inversions a Pyongyang després de la cimera. Però el projecte més important -un complex de senderisme i spa a prop de la muntanya del Diamant- es va suspendre després que guàrdies de Corea del Nord disparessin el 2008 contra una turista sud-coreana que s'havia perdut en el complex.

L'ascens de Kim Jong-un a la direcció del Comitè Central del Partit dels Treballadors es va produir dos dies després que els mitjans oficials publiquessin una petició perquè es convertís en comandant suprem de l'Exèrcit Popular, el suport del qual es considera crucial per consolidar el nou líder al poder. L'alt comandament també va moure fitxa molt aviat per jurar la seva lleialtat a Kim Jong-un.

Des de la mort de Kim Jong-il una sèrie de pronunciaments des de Pyongyang indiquen dues possibilitats: que Kim Jong-un està consolidant ràpidament el seu control del poder, assumint els títols més importants, o bé que, sigui qui sigui el que està unificant els principals organismes darrere del jove líder es vol assegurar que el fill no compartirà el poder, almenys de cara a l'opinió pública.

El fill ungit amb els títols del pare

Es creu que el jove Kim té vora 30 anys. Res no indica que hagués treballat al govern o a l'exèrcit al darrere del seu pare, que va patir un vessament cerebral el 2008 i el va designar successor l'any passat, per preparar-lo ràpidament per heretar el poder. El principal diari de Pyongyang, Rodong Sinmun , instava ahir Corea del Nord a "defensar el Comitè Central del partit, encapçalat pel respectat camarada Kim Jong-un", el mateix lema amb què es designava el seu pare.

El cap de setmana els mitjans nord-coreans havien beneït el nou líder amb els mateixos títols honorífics que es reservaven a Kim Jong-il: "El líder que és un regal cel", "el sol del segle XXI..." i obeoi [pare], terme que a Corea del Nord es feia servir només per al líder desaparegut i el seu pare, Kim Il-Sung, el president fundador del país.

Segons els estatuts fundacionals del Partit dels Treballadors de Corea, el cap del seu Comitè Central té la doble responsabilitat de secretari general del partit i alhora és el president de la Comissió Militar Central.

stats