ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 02/10/2011

Elena Valenciano: "No veig diferència entre les retallades de CiU i del PP"

Pacte fiscal "Catalunya té marge en el model de finançament actual" PSC "Impulsarem el camí federal i el paper del PSC és clau" ETA "Estem a prop del final i no amagarem la feina de Rubalcaba"

Joan Rusiñol
4 min
Elena Valenciano, número 2 de la llista de Rubalcaba per Madrid, treballa intensament per capgirar unes enquestes que reconeix obertament que són dolentes.

MadridElena Valenciano (Madrid, 1960) dirigeix probablement la campanya electoral més difícil de la història del PSOE. Mà dreta del candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, no amaga les males perspectives i deixa clar que el 20-N els ciutadans hauran de triar entre ells o la dreta, que identifica obertament amb el PP i CiU.

Rubalcaba va explicar ahir com pensa finançar la sanitat si guanya. Volen demostrar que retallar és només una opció ideològica?

Sabem que cal ajustar la despesa i reduir el dèficit. Però sabem quines són les nostres línies vermelles: educació i sanitat. Volem demostrar que es pot resoldre el deute de la sanitat per evitar cants de sirena com la privatització o el copagament.

No els pot perjudicar a les urnes la proposta d'apujar impostos de tabac i alcohol?

No, es compensa amb la coherència. La gent prefereix que es gravi el tabac i l'alcohol si a canvi es garanteix que la sanitat seguirà sent pública, gratuïta i universal.

És un argument per exigir després a les comunitats autònomes que destinin els diners extres del model de finançament a sanitat?

Sembla raonable que a les comunitats que fan retallades la gent sàpiga que l'any que ve hi haurà 8.000 milions més per a sanitat i que si els apliquessin en aquesta àrea no caldria fer tisorades.

Com valora, doncs, les mesures que ha pres del Govern de Catalunya?

No veig diferències entre les retallades de CiU i les del PP a la resta de l'Estat. S'assemblen fins i tot en l'impost de patrimoni: el PP el nega i CiU va eliminar l'impost de successions, que era per als rics. El més raonable és demanar a qui té més abans que començar a retallar.

I si els necessiten com a socis després de les eleccions?

No em tallo gens a l'hora de dir que CiU és un partit de dretes que fa coses molt semblants a les del PP.

És partidària de reordenar les competències a Espanya?

En un país com el nostre, que és gairebé federal, és una dinàmica que sempre està bé. Hi ha molt a millorar. Nosaltres estem per la política cooperativa, com la que té la Unió Europea amb els estats membres.

En aquesta revisió aposten per recuperar competències per a l'Estat?

No. Cal millorar la coordinació, l'intercanvi d'informació i la cooperació horitzontal entre comunitats.

S'ha referit a un estat federalitzant, però Rubalcaba ja ha admès que la reforma dels Estatuts no va donar els fruits que esperava. Què plantegen a partir d'ara?

Sobre l'Estatut, Rubalcaba ja va dir que no era raonable que després de la manifestació sobirana i lliure de la ciutadania catalana hi hagués una modificació posterior. Tenim un compromís per pensar això a fons. Impulsarem el camí federal i aquí el paper del PSC és clau. En aquesta última etapa Catalunya ha patit per culpa de la dreta espanyola.

En aquesta nova etapa política de relació Catalunya-Espanya hi ha lloc per al pacte fiscal?

No. Nosaltres creiem que l'acord de finançament que van pactar Zapatero i Montilla és el millor que hi ha hagut. Té moltes possibilitats, es pot revisar i encara hi ha marge per desenvolupar un bon finançament per a Catalunya.

La propera legislatura serà la dels pactes PSOE-PP, com el d'unitat de mercat que defensen tots dos?

Els pactes estan en la nostra cultura política, el problema és que el PP no ha volgut pactar res. Des del govern proposarem alguns acords però confiem poc en la voluntat de Rajoy. Ara diu que sí perquè està en campanya, però és poc creïble.

Miquel Roca va alertar que pactarien una reforma electoral per enviar els nacionalistes a galeres...

Ho diu perquè està en campanya.

Parlem d'enquestes, que no són bones per al PSOE....

No.

Tenen temps per remuntar?

Sí, ja sap el que va dir divendres Felipe González.

Sí, que a ell el 1996 li va faltar un Telediario més.

Doncs nosaltres mirarem a veure si fem fins i tot aquest telenotícies.

Quines expectatives electorals tenen per a Catalunya?

Més bones respecte de les municipals. Tenim un marge important de recuperació perquè si algú sap bé què es juga amb el PP és Catalunya.

Tem que després del 20-N i del congrés del PSC els socialistes catalans optin per un grup propi a Madrid?

L'últim que farem és interferir en el debat del PSC. La relació dins del grup parlamentari és excel·lent i vull destacar la feina que fa el diputat Daniel Fernández, peça clau en aquest engranatge. A mi m'agradaria que la relació que tenim ara no canviés perquè ha anat molt bé.

Una de les pretensions del PSC en aquesta conferència política és que la immersió lingüística figuri en el programa electoral del PSOE. Recolliran aquesta petició?

No ho sé perquè això no es decideix a la conferència, però compartim totalment el model lingüístic que hi ha a Catalunya. Ha funcionat a la perfecció i sense crear problemes.

Si els resultats del 20-N són molt dolents, Rubalcaba ha d'optar a la secretaria general?

Ara no estem en això, però el projecte que ha presentat Rubalcaba no només és per a tres mesos, sinó per a quatre o vuit anys.

On s'imagina la ministra Carme Chacón, a Madrid o a Barcelona?

Ho ha de dir ella, però la veig bé als dos llocs. És un dels polítics amb més futur, al PSOE o al PSC.

Els moviments interns a ETA s'estan fent un lloc a la precampanya. Això pot tenir alguna conseqüència electoral per al PSOE?

Les pautes que marquen aquesta gent no són mai previsibles. El final pot durar més o menys, però està a prop. El que sabem és que s'ha fet una feina excel·lent, mèrit de tots, i ETA ara està més malament que mai. Ara, no amagarem la feina feta per Rubalcaba. Una cosa és no utilitzar-ho electoralment i l'altra no reconèixer una feina impecable al ministeri de l'Interior. És de justícia.

stats