CRISI, LES FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 19/01/2012

El Govern activa els tràmits per demanar un crèdit a l'ICO

Pere Martí
3 min
AMB EL DIT AIXECAT El professor Mas-Colell, en funcions de conseller d'Economia, va superar ahir el primer tràmit dels pressupostos.

BARCELONAEl president de la Generalitat, Artur Mas, vol estabilitzar les finances de l'executiu com més aviat millor i ha donat instruccions a la conselleria d'Economia perquè activi els mecanismes per demanar un crèdit de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per pagar als proveïdors de l'administració, seguint les pautes aprovades dimarts pel Consell de Política Fiscal i Financera. Fonts del Govern van explicar ahir a l'ARA que l'executiu s'esperarà a veure com habilitaran l'accés a l'ICO, però que "en l'aspecte tècnic" els contactes seran "immediats" per poder sol·licitar el crèdit tan aviat com sigui possible.

L'estabilitat de la tresoreria de la Generalitat és un objectiu prioritari i la via del crèdit de l'ICO pot ajudar a assolir-lo, però ahir Mas va deixar clar al Parlament que no era l'únic objectiu. El que va fer el president ahir a l'hemicicle va ser rebaixar l'eufòria que haguessin pogut despertar els acords del CPFF, recordant que el finançament de Catalunya continua pendent de resoldre's. Pel que fa als acords de dimarts, va valorar positivament que s'obrin vies perquè les comunitats puguin pagar als proveïdors, però en una resposta a la popular Alícia Sánchez-Camacho va posar un "interrogant" davant la voluntat d'intervenció de l'Estat sobre les comunitats autònomes, que el ministre Cristóbal Montoro va deixar oberta amb l'excusa de "sanejar-les". Aquesta voluntat higiènica de l'executiu de Mariano Rajoy ha aixecat sospites al si del govern català, perquè segons com s'apliqui pot laminar l'autonomia financera.

Demanda pels 759 milions

Per això ahir tant el conseller Andreu Mas-Collell com el mateix president van tenir interès a posar l'accent en tot el que queda pendent. Ja a primera hora del matí, el conseller d'Economia va anunciar que tiraria endavant la demanda judicial per reclamar el pagament per part del govern espanyol dels 759 milions d'euros previstos a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que semblava aparcada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, no va precisar dates, però va dir què faria si no hi ha una resposta "formal" a la petició de la Generalitat: "Actuarem". Per la seva banda, Mas també va recordar al Parlament que l'objectiu del Govern segueix sent el pacte fiscal aprofitant les preguntes dels diversos grups de l'oposició. Responent a ERC va explicar que si la relació amb el PP ajuda a reduir el dèficit, benvinguda sigui, perquè "s'han de quadrar els números", però va admetre que des del punt de vista del pacte fiscal la relació amb el PP li provocava "més dubtes".

La resposta no va agradar a la portaveu republicana Anna Simó, que va acusar CiU d'avalar l'asfíxia financera de Catalunya i d'endarrerir l'agenda del pacte fiscal, però Mas va reiterar que el deure del Govern és complir amb el dèficit públic i va reiterar que "el 2012 és l'any en què aquest Parlament ha de parlar de la proposta de pacte fiscal que va en la línia de la transició nacional", deixant la porta oberta a parlar amb ERC "més endavant". Amb els socialistes, que li van retreure que pacti amb Rajoy sense que el PP necessiti aritmèticament CiU, Mas va donar la volta a les crítiques i els va oferir arribar a "acords de país" encara que no siguin necessaris per a la majoria de govern.

Penalitzar els mals gestors

Mentre al Parlament es feia la sessió de control al Govern, el ministre d'Hisenda enduria una mica més el càstig a les autonomies que no compleixen amb el dèficit. Montoro va anunciar que el govern espanyol canviarà la llei de transparència per poder demanar responsabilitats penals als mal gestors. En una entrevista a la Cadena SER el ministre va explicar que "un gestor públic, sigui un polític o sigui un gestor nomenat per un polític, no pot gastar més enllà dels límits que tingui al pressupost". Montoro va advertir que si un govern vol gastar més, ha d'apujar els impostos i després deixar que la ciutadania decideixi si hi està d'acord o no. Però el que no es pot fer és "guardar factures al calaix".

La majoria de partits catalans menys el PP van respondre a Montoro que pot començar per les comunitats autònomes governades pel seu partit, que superen amb escreix el límit del dèficit. El cas més flagrant és el de la Generalitat Valenciana, que ahir va rebre 420 milions d'euros del govern espanyol per poder pagar a proveïdors. No es tractava d'un crèdit de l'ICO, sinó d'un nou avançament de Mariano Rajoy al govern valencià.

stats