LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 04/10/2011

El Govern tempteja ERC per pactar els pressupostos

El Govern s'ha acostat de manera informal a ERC per buscar el seu suport per als pressupostos mentre el PP s'ho mira amb recel. Abans del 10 d'octubre, l'executiu parlarà dels comptes amb l'oposició.

S. González / O. March
3 min
La tria de mas Per ara, el govern de CiU ha prioritzat els contactes amb ERC, però procurarà mantenir totes les opcions de pacte fins al final.

Barcelona.L'apropament amb ERC és "palpable", afirmava ahir el secretari general adjunt de Convergència, Oriol Pujol. I és que les converses informals entre els dos partits per parlar d'un eventual suport als pressupostos del 2012 ja han començat i es preveu que s'intensifiquin aquesta setmana durant el ple del Parlament, que es reuneix demà. El Govern és conscient que no pot fer-se el desentès a l'exigència de la cambra de presentar els pressupostos abans del 10 d'octubre, tal com estableix la llei de finances públiques de Catalunya. Ja no és a temps de presentar-los, però fonts del Govern apunten que preveuen "un gest", ja sigui en forma d'esborrany de les línies bàsiques o d'una reunió del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, amb els grups.

Que hi hagi hagut contactes amb els republicans i no amb els populars evidencia l'intent del Govern de canviar de parella de ball. L'interès és recíproc, però ERC exigeix un pas més, "una trobada per parlar-ne amb números sobre la taula". I tot això mentre el PP s'ho mira amb recel. Perquè els populars, després d'haver facilitat amb la seva abstenció l'aprovació dels comptes del 2011, tenien coll avall que serien els socis prioritaris per tirar endavant els del 2012. Havien demanat ser els primers a veure els comptes per treballar-los conjuntament amb el Govern però, per ara, els moviments d'Artur Mas s'han adreçat només al partit que lidera Oriol Junqueras.

Tot i això, per garantir-se totes les possibilitats de la geometria variable, el Govern haurà de recular una mica en la seva intenció inicial de no presentar els pressupostos fins passat el 20-N per blindar-los del "pim pam pum" electoral. Després que a instàncies del PP l'oposició en bloc exigís a Artur Mas que els comptes fossin presentats abans del 10 d'octubre, Oriol Pujol va assegurar ahir que el Govern "estarà a l'altura de tot el que se li demana des del Parlament". Tot i això, el dirigent de CiU va treure ferro a aquesta cessió i va assegurar que "el país no anirà ni millor ni pitjor per presentar els pressupostos abans d'aquesta data que, tot sigui dit, no s'ha complert mai".

La pressió del PP

El petit pas enrere del Govern és el resultat de la pressió del PP, que al cap i a la fi és el més pròxim a les tesis econòmiques de CiU si es comparen els seus programes electorals i, per tant, és el més procliu a aprovar uns pressupostos que tornaran a ser restrictius. Al Govern l'interessa mantenir l'equidistància amb ERC i PP, i per això Pujol va elogiar l'actitud d'ambdós partits, dels quals va destacar que, a diferència del PSC, són els únics que han entès la situació del país i que d'ells espera ara que no se'n "rentin les mans".

Tot i que de moment s'han mantingut en un segon pla, els populars van exhibir ahir múscul i van subratllar que de les 70 resolucions que van presentar al debat de política general en van ser aprovades 62 -un 88%-, la majoria gràcies a CiU. "El PP es consolida en la centralitat política. És la primera vegada que un grup d'oposició aprova una ràtio tan alta, un fet que demostra que la geometria variable va en totes direccions, no només en la que li interessa al Govern", va afirmar la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho. La líder popular va exposar que per facilitar l'aprovació dels pressupostos el seu partit exigirà que es toqui "el mínim possible" l'educació, la salut i els serveis socials i que s'eliminin empreses públiques i delegacions a l'exterior. Les condicions són difícils, però la necessitat d'un Govern en minoria l'obligaran a cedir amb algú.

stats