FINANCES
Crònica 12/01/2012

L'exigència de capital a la banca podria baixar del 9%

Ara
2 min

BARCELONAL'Autoritat Bancària Europea (EBA) es planteja revisar a la baixa l'exigència de capital mínim a les entitats, actualment situada en el 9%. Les accions que han engegat els governs per afrontar la crisi del deute, principalment als països de l'eurozona, podrien fer que l'EBA es replantegés rebaixar les exigències, segons va confirmar ahir el president de l'organisme, Andrea Enria.

L'EBA va calcular fa un mes que les entitats europees necessitaran captar 114.700 milions d'euros fins al juny per complir amb els requisits exigits. En el cas de la banca espanyola, les necessitats de capital estan estimades en més de 26.000 milions d'euros. El president de l'EBA va recordar que, en paral·lel amb la cerca de capital, el sector té altres àmbits on actuar. Les recomanacions passen per retallar les primes, retenir els ingressos i emetre accions. Enria va insistir que, en paral·lel, els països han de seguir actuant de manera creïble per frenar la crisi del deute.

Reforma de Rajoy, al febrer

Les reformes al sistema financer espanyol, de fet, ja s'estan dissenyant. El president de l'executiu, Mariano Rajoy, ha dit que presentarà la nova fase de la reestructuració abans del 15 de febrer. La reforma girarà entorn del sanejament, la transparència i un nou procés de fusions.

Les caixes d'estalvi aposten perquè la reestructuració del mapa financer agafi embranzida els mesos vinents per frenar les turbulències als mercats i recuperar un funcionament normal . Segons un estudi de la Fundació de Caixes d'Estalvi (Funcas), el procés a mig fer és una "debilitat" que mina la confiança d'inversors estrangers.

Les caixes lamenten la "pressió addicional" que suposen els exigents requisits de capital de l'autoritat bancària europea. Assenyalen que un nivell de capitalització del 9% sembla "poc raonable" davant el calendari progressiu que preveuen els acords de Basilea III, que situen un horitzó fins al 2019 perquè les entitats augmentin el capital.

stats