Crònica 19/01/2012

Montserrat Bernabeu: "Estar assegut al sofà és un factor de risc important per a l'ictus"

Cervell Montserrat Bernabeu (Barcelona, 1963) sap molt bé de què parla i respon amb seguretat i rapidesa. Mai no perd el somriure, tot i parlar de dany cerebral, de les seves causes i de les diferents seqüeles. Algunes d'aquestes lesions es poden prevenir

Elisenda Roca
3 min
Montserrat Bernabeu, metge i mare del futbolista Gerard Piqué, recomana l'exercici per prevenir els ictus.

Volia ser radiòloga però li tocava plaça a Girona i va decidir fer rehabilitació a la Vall d'Hebron. No volia estar lluny del seu marit i del seu fill acabat de néixer. Estima el seu ofici i sent passió per la seva família. Casada amb l'empresari Joan Piqué, novel·lista debutant, té dos fills, el Gerard, futbolista, i el Marc, estudiant. Un referent a la seva vida és el seu pare, l'Amador. La doctora Bernabeu té una mirada intensa i blava, la mateixa que ha heretat el número 3 del Barça.

Coneixem prou el nostre cervell?

L'hauríem de conèixer millor i saber que no és difícil lesionar-lo. S'han de conèixer les mesures de prevenció d'aquestes lesions que són molt freqüents.

Afecten més els joves o els adults?

La màxima incidència es dóna entre els 15 i els 35 anys, una població molt jove, i és la principal causa d'incapacitat. La de l'adult és l'ictus. A l'Institut Guttman fem projectes socials i n'hi ha un que es diu Game Over, o sigui, s'ha acabat. Aquest el fa un jove, generalment amb lesió medul·lar, que explica a nanos de 14 a 16 anys la seva experiència personal. Ho explica des d'un punt de vista positiu, gens dramàtic, però que impacta molt en nois en edat de tenir la primera moto.

Quina és la causa més freqüent dels traumatismes cranioencefàlics?

Els accidents de trànsit en un 50%, tot i que han baixat moltíssim des de la introducció del carnet per punts. Després hi ha els accidents laborals, que també s'han reduït arran de la crisi i de la baixada de la construcció. També els accidents esportius, esquí, parapent, i les caigudes casuals. Finalment, les agressions, que aquí, afortunadament, són només d'un 1%

L'obligatorietat de dur casc ha reduït les lesions al cap?

No, perquè no s'han reduït els accidents de moto. Amb el casc moren menys persones, però, si reps un cop al cap, el cervell pateix igualment un dany.

Els ciclistes haurien de dur casc circulant per ciutat?

És evident! Estan exposats a un risc important. Tot i que van a menys velocitat que per carretera, on els accidents son més greus, si et colpeges el cap sobre la vorera o sobre qualsevol superfície rígida pateixes un traumatisme.

I els esquiadors?

Avui tothom esquia amb casc, no només els nens. Jo me'l poso quan esquio. Qualsevol activitat en què vas a certa velocitat i pots tenir un impacte al crani s'hauria de fer amb protecció. Un adult intel·ligent durà el casc perquè entén que hi ha un risc.

Els casc protegeix l'enxaneta?

Sí, i crec que ara també el porten els acotxadors i els dosos. De tota manera, les principals lesions dels castells humans són medul·lars i afecten els que són a baix, perquè, quan cau la torre, es produeix un impacte sobre el tronc cervical, sobre el coll desprotegit, i pot causar tetraplegies.

I les seqüeles d'una lesió al cervell?

Les dividim en dos tipus: les físiques i les cognitives conductuals. Les seqüeles físiques tenen a veure amb la dificultat de moviment de les extremitats i les paràlisis; problemes de la parla, de llenguatge -que parlin malament o que els costi parlar- i problemes de deglució -que els costi empassar.

Quins són els problemes més invalidants?

Els cognitius, els que afecten la memòria, els trastorns d'atenció, de concentració, les funcions executives. I després hi ha les conductes desinhibides, agressives, que causen una irritabilitat fàcil i que fan molt difícil la convivència. Les seqüeles físiques se solucionen fins al punt que sigui i l'entorn ho tolera bé. En canvi, les cognitives no es toleren, la gent no les entén i t'aïllen socialment.

L'ictus es pot prevenir?

Hi ha molt factors que augmenten la incidència d'ictus. Evita'ls! Factors de risc importants: el colesterol en sang, l'has de mantenir baix; el tabaquisme, deixa de fumar o fuma menys; la hipertensió arterial és un factor de risc elevadíssim, s'ha de controlar, i l'altre és la diabetis.

Què hem de fer?

És bàsic fer exercici. Està demostradíssim que una activitat física determinada, com caminar mínim mitja hora diària, ajuda a prevenir-lo. Estar assegut al sofà és un factor de risc important per a l'ictus.

Com es detecta un ictus?

T'has de fixar sobretot en la mà, la cama o la parla: si tens dificultat de moviment a la mà o les cames i dificultat per parlar, l'ictus t'està avisant. També amb celafea molt intensa i vòmits. No t'esperis, vés al metge!

Crec que el teu fill Gerard us va donar un bon ensurt de petit?

Jo m'estava traient les oposicions al MIR i el Gerard era amb la meva mare, pobra mare! Només tenia quinze mesos, feia poc que havia començat a caminar i va caure d'una terrassa. Es va fer un traumatisme cranial amb fractura frontoparietal, sense hemorràgies ni lesions al cervell. Va deixar de caminar durant tres dies i després va trigar una setmana a recuperar-se. Vam tenir sort.

stats