Crònica 10/02/2011

Mubàrak rebutja Refugiar-se a Alemanya

Isaac Lluch
2 min
Washington, AlemanyaDer

Corresponsal a BerlínEl president egipci, Hosni Mubàrak, no vol cap sortida airosa cap a Alemanya. Washington i cada cop més veus del govern alemany havien donat suport en els últims dies a la idea d'aprofitar una eventual visita del rais a una clínica alemanya per oferir-li un refugi digne mentre s'avança en la democratització del país nord-africà, però el vicepresident egipci, Omar Suleiman, la va descartar ahir: "Agraïm l'oferta d'Alemanya, però el president no necessita cap tractament mèdic".

L'opció que Mubàrak s'allotgés en un centre de salut alemany ha estat verdaderament considerada. El president de la comissió d'exteriors del Parlament alemany, Ruprecht Polenz, havia assegurat que "per raons humanitàries no hi ha res a objectar que Mubàrak assisteixi a un tractament mèdic a Alemanya".

Der Spiegel fins i tot havia concretat que el destí favorit del rais era la luxosa clínica Max-Grundig, en plena selva Negra, on també havia rebut tractament, entre d'altres, l'expresident ucraïnès Víktor Iúsxenko.

El 2004 Mubàrak ja va ser ingressat a Munic per ser operat d'una hèrnia discal. A principis del 2010, el president egipci també es va deixar extirpar la vesícula biliar en una clínica de Heidelberg.

Aquests darrers dies, amb tot, Alemanya estava en un dilema diplomàtic. "Si aquest és un camí per donar forma a una transició pacífica, ho hauríem de plantejar", indicava el parlamentari europeu cristianodemòcrata Elmar Brok, mentre recordava que el 2003 el president georgià també va rebre una oferta similar que finalment va descartar.

D'altra banda, però, l'executiu de la cancellera Angela Merkel només es plantejava acollir temporalment Mubàrak com a pacient i no com a exiliat oficial, l'opció que finalment va defensar ahir per no envoltar-se de polèmiques. Efectivament, el secretari general del Centre Europeu per als Drets Humans, Wolfgang Kaleck, havia avançat que posaria una denúncia al dictador per la seva responsabilitat en les tortures massives que hi ha hagut a Egipte des del 1981. Altrament Mubàrak hauria hagut d'aclarir retrets que denuncien que té milers de milions d'euros amagats a Alemanya i Suïssa.

stats