23/07/2011

Noruega, una societat oberta que ha perdut la innocència

2 min
Noruega, una societat oberta que ha perdut la innocència

Noruega era un objectiu fàcil. Un país occidental que no havia caigut en les retallades de llibertats que va desencadenar l'11-S. El donant d'ajuda humanitària per càpita més generós del planeta, i membre de l'OTAN implicat en les guerres de l'Afganistan i Líbia. Encara que fos com a actor secundari. Un país ric, amb només 5 milions d'habitants que gaudeixen d'un envejable estat del benestar alimentat pels ingressos de la producció de gas i de cru. El ministeri del Petroli va quedar ahir destrossat per una bomba, i una trobada de joves socialdemòcrates va acabar en un bany de sang.

Motius per a la inseguretat

Un informe dels Serveis de Seguretat de la policia noruega publicat al febrer advertia d'un "increment de la incertesa" al país i assenyalava tres motius que ahir van agafar cos. El primer era el creixement continuat de l'extrema dreta a Noruega, molt activa des de l'any passat, i ben connectada amb l'extrema dreta sueca, russa i amb altres grups europeus. Alguns analistes noruecs van apuntar ahir en aquesta direcció.

El segon motiu de preocupació era la vulnerabilitat i la sensació de por que un atac terrorista podria crear en la població. "Es tracta d'un país amb una gran confiança social", explicava ahir un expert en seguretat internacional. Una societat oberta que no s'havia sentit mai fins ara amenaçada. Amb unes lleis d'asil molt poc restrictives i on la transparència és tan habitual que els alts càrrecs polítics o empresarials inclouen, per exemple, telèfons i adreces personals a les targetes de visita. Noruega va quedar ahir en estat de xoc i la premsa del país va ser molt més reticent que no pas la internacional a l'hora d'assenyalar la pista islamista.

L'últim motiu de preocupació per als serveis d'intel·ligència era la radicalització d'alguns militants islamistes. Els serveis d'intel·ligència havien constatat que ciutadans amb nacionalitat noruega van rebre entrenament al Pakistan, Somàlia, el Iemen i l'Afganistan. Tot i que "el suport a l'extremisme islàmic és minoritari -deia l'informe-, l'activitat d'alguns grups augmenta el nivell de risc per a aquest 2011".

L'amenaça d'Al-Qaida

Ara fa un any, la policia va detenir tres suposats membres d'una cèl·lula islamista -un iraquià, un uzbek i un uigur de nacionalitat noruega-, que, segons els investigadors, tenien previst atemptar en aquest país. En aquell moment, l'investigador del Centre Noruec de Recerca sobre Defensa, Thomas Heggehammer, ja va publicar un article en què assegurava que el país nòrdic "seria un objectiu d'Al-Qaida", senzillament perquè era "més assequible" que altres estats blindats per l'augment de la seguretat.

La resposta del primer ministre, Jens Stoltenberg, als atacs contra el cor polític del país va ser advertir que Noruega seguirà sent "un país obert i transparent, però no serà naïf". El final de la innocència.

stats