29-M AVÍS A RAJOY
Crònica 30/03/2012

Rajoy mantindrà les parets mestres de la reforma laboral

"L'agenda reformista del govern és imparable", en paraules de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez. La peça clau d'aquest programa és la reforma laboral i el PP no pensa rebaixar-la, tot i la vaga d'ahir.

Joan Rusiñol
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el president espanyol, Mariano Rajoy, ahir al Congrés.

MADRID.Els diputats del PP que hi havia ahir a primera hora del matí al Congrés van donar la benvinguda a la ministra Báñez amb un estudiat aplaudiment. Ella era la que hauria d'aguantar el xàfec durant el dia i marcar les regles del joc del govern espanyol a partir d'avui, un cop fet el balanç de la primera vaga general que ha hagut d'afrontat el govern de Mariano Rajoy. Sense moure's del guió que havia apuntat el president espanyol dies enrere, va deixar clar que el camí que ha pres la Moncloa no té marxa enrere.

"La part troncal de la reforma laboral no es canviarà", va afirmar la ministra. Per tant, el "diàleg permanent" que va oferir a l'oposició i als sindicats es limitarà a aspectes secundaris de la nova legislació. Un cop sobreposat de la patacada electoral a Andalusia -"una autèntica sorpresa", admetia ahir un ministre-, el PP se sent políticament fort. Báñez va recordar que la reforma laboral té el suport parlamentari de 197 diputats del Congrés i de quatre formacions: PP, CiU, UPN i Foro Asturias. Ara el govern espanyol confia a poder incorporar més grups durant la tramitació parlamentària. El cap de files de la federació nacionalista a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ja va dir a mig matí que la vaga era "l'anunci d'un fracàs previst" perquè no aconseguirà capgirar els plans polítics de Rajoy.

Entre els mercats i Brussel·les

Més enllà del debat dins les fronteres de l'estat espanyol, el govern espanyol treballa amb l'objectiu de reforçar un missatge inequívoc de fermesa als mercats i els seus socis europeus. La incapacitat del PP per forçar l'alternança al govern andalús, amb ressò a la premsa internacional, i comentaris com el del primer ministre italià, Mario Monti -assegurant que Espanya dóna "motius de preocupació"- són escletxes que la Moncloa vol tapar amb rapidesa. Aquesta estratègia té avui un dels plats forts, amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

"No tenim marge, no hi ha més disponibilitat", admetia fent gestos de resignació als passadissos del Congrés un ministre del nucli dur de Rajoy. L'executiu espanyol assegura que està atrapat entre la pressió dels mercats (la prima de risc va superar ahir els 360 punts) i les exigències de Brussel·les. Per exemple, afirma que algunes de les mesures més qüestionades, com l'acomiadament amb una indemnització de 20 dies, són intocables perquè han fet "creïble" la reforma als cercles financers i polítics internacionals.

El PSOE, en canvi, es va "solidaritzar" amb els treballadors en vaga. Els socialistes van llegir un manifest en què carregaven contra la reforma perquè, a parer seu, permet l'acomiadament lliure, trenca el model de relacions laborals constitucional i no crearà llocs de treball.

Esquerra Unida, que es va sumar activament a les mobilitzacions, va assegurar que la d'ahir és una "resposta dura" a la normativa. La coalició d'esquerres va anunciar que hi haurà més concentracions si Rajoy "no fa marxa enrere". Ahir va quedar clar que no ho farà.

stats