SANT JORDI 2011
Crònica 21/04/2011

Setmana Santa amb risc de pluja i benzina pels núvols

C. Arbolí / I. Pujol / M. Català
4 min
Setmana Santa amb risc de pluja i benzina pels núvols

El plat fort de les vacances de la Setmana Santa comença amb dues amenaces: una és la del mal temps i l'altra afecta directament les butxaques a causa de l'increment del preu del combustible. Tot això en un context marcat per l'increment de l'ocupació respecte de la Setmana Santa de l'any passat i per l'ampliació dels horaris dels establiments de restauració.

El dipòsit de benzina La gasolina marca el seu rècord per quarta setmana consecutiva

Nou rècord històric del preu de la gasolina sense plom. Aquest carburant costa avui 1,363 euros per litre a Espanya, un 0,70% més que la setmana passada, segons el butlletí petrolier de la UE. Amb aquest increment, el preu de la gasolina marca el seu màxim històric per quarta setmana consecutiva tot coincidint amb el punt àlgid de l'operació sortida de les vacances de Setmana Santa. Omplir el dipòsit del vehicle (50 litres de mitjana) amb gasolina sense plom costa avui 68,18 euros, un 15,79% més que fa un any, o, el que és el mateix, 9,3 euros més. El preu de la benzina ha augmentat un 2,01% des de principis de mes i un 8,51% des del començament d'any.

L'altre gran derivat del petroli, el gasoil, ha seguit també una tendència a l'alça durant els últims mesos, tot i haver reduït el preu un 0,48% durant l'últim setmana, fins als 1,302 euros per litre. El dipòsit ple de gasoil costa ara 65,11 euros, 11,21 euros més que fa just un any. És a dir, el preu ha registrat un increment del 20,81%. El gasoil s'ha encarit un 0,78% des que va començar el mes i un 9,7% des de l'inici del 2011.

El barril de petroli Brent (el de referència a Europa) va tancar ahir a 123,85 dòlars (86,78 euros), un 2,07% més que la sessió anterior. El preu de la benzina sense plom i del gasoil s'explica en un 40% pel cost del carburant (que cotitza als mercats majoristes), en un 10% per altres costos (emmagatzematge, transport, manteniment i comercialització, entre altres) i l'altra meitat correspon als impostos. El Servei Català del Trànsit estima que a l'àrea de Barcelona es mobilitzaran 926.000 vehicles durant l'operació sortida (en dues fases) i 621.000 a la de tornada.

Els bars tancaran més tard

La Generalitat amplia l'horari als locals d'oci en 30 minuts

La persiana dels bars, bars musicals, restaurants i restaurants-bar s'abaixarà mitja hora més tard aquests dies de Setmana Santa. La Generalitat ha concedit ampliar l'horari d'aquests establiments en 67 localitats catalanes en considerar-les municipis turístics i tenir gran afluència. Pel secretari general de Fecasarm ( Federació Catalana d'Activitats Recreatives Musicals), Joaquim Boadas, es tracta "d'una bona decisió posar en pràctica una norma aparador que feia 22 anys que no s'utilitzava", va dir.

L'ampliació s'ha concedit per a les nits d'entre el 21 i el 25 d'abril, i els locals podran tancar a les 3.30 h de la matinada. Però la Generalitat no ha ampliat l'horari a la resta de locals. Els cafès teatre i els cafès concert hauran de tancar a les 5 de la matinada i les discoteques, a les 6. Aquesta normativa afecta municipis com Barcelona, Castelldefels, Mataró, Arenys de Mar, Tortosa, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Begur, Girona, Blanes, Tàrrega, Alp, Puigcerdà i Vic, entre altres. Boadas va explicar: "Em sento molt satisfet però hauria preferit que la normativa s'hagués aplicat també a les discoteques, hauria estat molt més just, però que hi farem".

Per la seva banda, els ajuntaments de tot Catalunya també poden ampliar els horaris fins a una hora més però només ho han concedit a 13 municipis catalans, que podran tancar, en el cas dels bars, bars musicals, restaurants i restaurants-bars, a les 4 h de la matinada, mentre que els cafès teatre i cafès concert tancaran a les 6 h i les discoteques, a les 7 h. Els municipis que podran tancar, si volen, una hora més tard són: Girona, Tarragona, Lleida i Salou, entre altres. Val a dir que les ciutats que disposin de les ampliacions de la Generalitat i també de l'Ajuntament hauran d'escollir quina prefereixen, si mitja hora o una hora més. Els propietaris d'establiments confien que aquesta mesura s'estengui també a la temporada d'estiu i no es limiti només a aquest període vacacional. Els municipis turístics fa anys que reclamen poder obrir més hores durant l'època de més afluència turística.

Alta ocupació hotelera Els hotels, satisfets perquè superen els nivells del 2010

Els hotelers de la Costa Daurada tenen una ocupació per damunt del 70 per cent, cinc punts per sobre de la Setmana Santa de l'any passat, informa Dani Revenga. Dissabte i diumenge s'espera arribar a pics del 80 per cent i no es tem per l'amenaça meteorològica. "Tenim més al·licients que la platja, com ara la nova àrea infantil de Port Aventura i la proximitat de l'oferta comercial de Reus i Tarragona", explica el secretari de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, Jaume Orteu.

La Costa Brava també s'acosta a la plena ocupació, amb uns índexs que oscil·len entre el 70 i el 90 per cent, segons la zona, informa Narcís Presas. La directora del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona recorda que en aquestes dates predomina el turisme de proximitat, que decideix a última hora i que es podria acabar de decidir en funció del temps. A l'interior de Girona, la previsió d'ocupació tampoc baixa del 60 per cent.

A Lleida l'ocupació mitjana se situa entre el 70 i el 90 per cent, informa Dàmaris Torrado. El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Lluís Farrero, explica: "Els nostres clients són sobretot del mercat català i espanyol, que acostumen a reservar molt a última hora". A més, encara estan obertes les estacions d'esquí de Baqueira Beret, Gran Pallars-Port Ainé i Boí Taüll. A Girona encara funcionen Masella i la Molina.

stats