ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 05/11/2011

Totes les enquestes preveuen un empat tècnic entre CiU i PP

Roger Tugas
2 min
Jorge Fernández pot aconseguir el major nombre de diputats del PP a Catalunya de la història tot i que no pugi massa en vots.

BarcelonaEl triple empat que alguns pronosticaven fa setmanes a Catalunya per al 20-N s'allunya, però en canvi es consolida un empat a dos entre CiU i PP, lleugerament per darrere del PSC. Aquest és l'escenari que dibuixen totes les enquestes publicades les últimes setmanes que tenen Catalunya de referència. No n'hi ha tantes com d'àmbit estatal, però les que hi ha coincideixen. Queden, però, serrells oberts.

Les enquestes, de fet, serveixen més per detectar tendències que per fer pronòstics exactes de diputats, però la previsió és que el PSC baixi fins als 16-18 -amb el 30% dels vots-, CiU i PP es moguin entre els 12 i 15 -amb entre el 22 i 25% dels vots- i, més avall, ICV-EUiA i ERC-RCat-Catalunya Sí aconsegueixin entre 2 i 3 escons. El professor de ciència política de la UPF Xavier Fernández alerta que "pot haver-hi un efecte contagi entre enquestes", que cuinarien els resultats per no allunyar-se de la mitjana i "fer el ridícul" i la diplomada en anàlisi de dades Clara Riba especifica que "el marge d'error depèn de la mida de la mostra i sol ser enorme". Oriol Molas, director de l'empresa de consultoria GAPS, especifica que els sondejos de La Vanguardia i, sobretot, Europa Press han realitzat poques entrevistes, tot i que els resultats no disten de la resta.

La principal incògnita, segons Molas, serà "quants votants del PSC tornaran a les files" malgrat tenir la temptació d'abstenir-se. Com el 1996, quan els socialistes van frenar la davallada prevista, Riba creu que la perspectiva d'una majoria absoluta del PP i el missatge de "por a la dreta" pot activar part de l'electorat desencantat. La majoria de la pèrdua de suports del PSC, segons les enquestes, engreixarà l'abstenció, tot i que Molas ja detecta cert "vot ocult" cap a aquest partit similar al que el PP ha patit històricament.

El millor resultat dels populars a Catalunya no implicarà, doncs, obtenir més vots que en comicis anteriors, sinó mantenir-se més que altres forces. "Els resultats absoluts del PP són bons, però no històrics com sí que ho són els resultats relatius", explica Molas, que també qualifica de "pobre" el suport previst a CiU. La federació "amb 2.000 vots més ben repartits hauria tret 13 diputats el 2008", revela, el que faria pensar que ha estat incapaç de fer forat entre els exvotants del PSC.

stats