moviments en el sector de venda de viatges ‘online’
Crònica 10/02/2011

Els amos d’eDreams compren el portal Opodo

L’adquisició de la britànica Opodo podria donar lloc al líder europeu de les vendes de viatges per internet si Permira i AXA decidissin fusionar la companyia amb GoVoyages i la catalana eDreams.

Ignasi Pujol
2 min

BarcelonaMoviments al sector de la venda de viatges online. La central de reserves Amadeus va anunciar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la venda del 100% del portal de viatges britànic Opodo als fons de capital risc AXA Private Equity i Permira per 500 milions d’euros.

Aquesta operació podria donar lloc al líder europeu de la comercialització de viatges per internet si Permira i AXA decidissin fusionar Opodo amb els portals que ja controlen: la web eDreams, amb seu a Barcelona, i el francès GoVoyages. El fons britànic Permira va comprar eDreams al juliol de l’any passat per prop de 300 milions d’euros. AXA, amb seu a París, va adquirir també al 2010 GoVoyages per entre 300 i 350 milions d’euros.

En comprar eDreams, els responsables de Permira ja van explicar que l’objectiu de l’operació era créixer a través de noves fusions i adquisicions. És la lògica del capital risc: invertir en negocis amb un gran potencial de creixement, propiciar operacions de concentració i sortir del capital anys més tard amb plusvàlues. El grup resultant de la hipotètica fusió entre Opodo, eDreams i GoVoyages estaria en disposició de competir cara a cara amb els gegants mundials Expedia i Orbitz, amb seu als EUA.

L’oferta de Permira i AXA s’ha imposat a altres propostes. També s’havien interessat per la compra d’Opodo la mateixa Expedia (del grup espanyol Orizonia, controlat per les firmes de capital risc Carlyle i Vista, i propietari de Viajar.com), segons informava uns dies enrere el Financial Times. L’import de la venda d’Opodo, 450 milions d’euros, suposa valorar la companyia amb un múltiple d’11,7 vegades el seu benefici brut d’explotació (ebitda).

L’operació inclou “acords comercials a deu anys entre Amadeus, com a proveïdor de serveis de GDS (central de reserves), i Opodo, eDreams i GoVoyages”, segons el comunicat enviat a la CNMV. D’aquesta manera Opodo es garanteix negoci a mitjà termini. Aquests acords i els ajustos de la posició de capital circulant eleven la valoració total de l’operació fins als 500 milions.

Vells coneguts

AXA i Permira són vells coneguts. Quan el grup francès va comprar GoVoyages es va imposar a una oferta de Permira. I dos mesos després Permira (que a Espanya controla empreses com la cadena de moda Cortefiel, Telepizza i els supermercats Dinosol) va guanyar la batalla per eDreams, que també volia comprar AXA.

L’empresa eDreams, que podria convertir-se en una peça clau en el nou gegant de la venda de viatges online d’Europa, la van fundar Javier Pérez-Tenessa i James Otis el 1999 a Silicon Valley (EUA). El 2006 el Banc Santander i els fons de capital risc 3i, Apax i Atlas van vendre la seva participació a eDreams per 153 milions d’euros. El comprador va ser el fons nord-americà TA Associates, que l’any passat va vendre el portal espanyol a Permira. L’empresa, que opera a una vintena de països, va obtenir una facturació de 650 milions d’euros el 2009.

Una altra companyia del sector que podria participar en alguna operació corporativa en els propers temps és la catalana Atrápalo. La companyia està impulsant la seva expansió geogràfica (acaba d’obrir a Colòmbia la seva cinquena filial internacional) i sectorial (ha tancat recentment la compra de l’empresa de venda d’entrades Ticketea). Al 2010 va registrar uns ingressos de 185 milions d’euros, un 10% més que l’any anterior.

stats