Gent gran
Crònica 19/02/2012

Com cuidar els avis, en 60 clics

La xarxa de serveis socials de Catalunya és àmplia i l'oferta és diversificada, tant en l'àmbit públic com en el privat. La majoria de prestacions es tramiten per via telefònica o 'in situ', però internet ens brinda tota la informació que necessitem per saber els recursos que tenim a l'abast i a qui els hem de demanar

11 min
Han augmentat un 16,3% els delictes contra la gent gran / GETTY

BarcelonaL'augment de l'esperança de vida atorga un pes social a l'alça a les persones grans. Les estructures familiars han canviat, i els joves es troben amb la necessitat de cercar noves fórmules per fer-se càrrec dels familiars d'avançada edat. Internet ens pot ajudar a orientar-nos en aquesta tasca, especialment a l'hora de saber els serveis que ens ofereix tant l'administració pública com les entitats privades. No obstant això, cal ser ordenats en la cerca i és bàsic conèixer les pàgines web imprescindibles i les paraules clau que cal cercar-hi.

El primer pas és saber els recursos que tenim a l'abast

La xarxa de serveis socials de Catalunya és àmplia i l'oferta, diversificada, tant en l'àmbit públic com en el privat. La majoria de prestacions es tramiten per via telefònica o 'in situ', però internet ens brinda tota la informació que ens cal saber. Un primer clic imprescindible per conèixer la carta de serveis públics és la pàgina del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. Aquí tenim accés, de forma desglossada, a totes les prestacions i iniciatives que vetllen pel benestar de la gent gran. És especialment indispensable l'apartat de serveis d'atenció primària.

L'altra font d'assessorament primordial és la diputació provincial de què forma part el municipi on vivim. La pàgina web més completa és la de Diputació de Barcelona, a través de l'apartat de benestar social. Els portals de les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida també ofereixen informació útil si introduïm les paraules "benestar social", "gent gran" o "tercera edat" a l'eina de cerca. Aquesta mateixa fórmula esdevé igualment eficaç a les pàgines web dels consells comarcals.

No obstant això, la porta d'entrada a la majoria de prestacions públiques són les administracions locals. En aquest sentit, el més recomanable és destinar una bona estona a navegar per la pàgina web del nostre poble o ciutat. L'oficina virtual de l'Ajuntament de Barcelona és una bona eina per conèixer els serveis que es poden arribar a oferir i gestionar a nivell local, en l'àmbit de la tercera edat. De tota manera, les pàgines web de les principals ciutats, i també les d'algunes poblacions més petites, informen dels recursos i serveis municipals destinats als majors de 65 anys de què disposen. Majoritàriament, trobem aquesta informació en un apartat específic de benestar social. També s'utilitza amb freqüència la pestanya "Gent gran".

Pel que fa a la gestió privada i concertada dels serveis socials per a la tercera edat, l'ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials) n'esdevé el 'què, qui, com'. Aquesta entitat sense ànim de lucre agrupa més de 900 empreses que ofereixen serveis de teleassistència i atenció domiciliària, centres de dia, llars residencials, residències assistides, pisos tutelats i centres sociosanitaris arreu del Principat. La pàgina ofereix un directori amb tots els serveis associats i una eina de cerca que presenta els resultats filtrats per província, comarca, població i tipus de servei prestat.

De quines ajudes econòmiques disposem?

L'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) gestiona les pensions no contributives per jubilació, les prestacions econòmiques destinades a les famílies i cuidadors no professionals i les ajudes per accedir a una residència o pis tutelat, tot plegat sota el paraigua de la llei de dependència. Tota la informació sobre els requisits per tenir-hi accés i la manera de tramitar aquests ajuts la trobem a la pàgina web de l'ens públic.

El grau de dependència és el filtre per accedir a la majoria de prestacions públiques

Estar al corrent de la llei de dependència és bàsic per saber de quins recursos es poden beneficiar els nostres familiars d'edat avançada. El departament de Benestar Social i Família informa extensament sobre aquest tema. Ofereix informació desglossada sobre els graus de dependència que es poden reconèixer, la carta de drets que adquireix la persona beneficiada, les ajudes econòmiques que se'n deriven i el catàleg de recursos socials especialitzats per a persones grans.

La valoració del grau de dependència d'una persona el determina i l'acredita un equip de professionals de l'administració, entre els quals hi ha treballadors socials, psicòlegs, infermers i metges. Aquests equips s'anomenen SEVAD (Servei de Valoració de la Dependència). No obstant això, l'ACRA ofereix la calculadora de dependència, que fa un càlcul aproximat a la realitat. Aquesta eina 'online' presenta un qüestionari extens dividit en capítols que analitzen l'autonomia de les persones en les diferents situacions quotidianes (dependència en la higiene, en vestir-se, etc.). És recomanable repetir l'exercici amb una aplicació similar que ofereix el portal Inforesidencias, de manera que podem comparar els resultats i tenir una aproximació més acurada a la realitat.

On han de viure, els avis? L'opció desitjada acostuma ser la pròpia llar

Els perfils de gent gran són molt diversos, i esdevenen la condició clau per determinar el tipus d'habitatge adequat per a cadascú. L'edat, l'estat de salut, el nivell adquisitiu i, en conseqüència, el grau de dependència física i econòmica de la persona, ajuden a escollir, malgrat que cada cas és particular. Malgrat tot, l'opció desitjada acostuma ser la pròpia llar, o la d'un familiar. En aquest cas, és bàsic que adaptem l'habitatge a les necessitats de l'avi o àvia. Internet ens dóna moltes idees de com fer-ho. El blog 'adaptarcasa.com', per exemple, el nodreixen un grup d'arquitectes i tècnics que ofereixen un ampli ventall de consells pràctics per fer la llar més accessible. A més, molts blogs de decoració tenen entrades específiques amb trucs per adaptar l'habitatge a certes discapacitats.

Quan els avis tenen un grau d'autonomia limitat és recomanable l'ús dels serveis de teleassistència i la telealarma, tant si viuen sols com si viuen amb algú que no se'n pot fer càrrec durant tot el dia. Existeixen algunes diferències entre un servei i l'altre. Un dels centres que ofereix aquesta prestació pública és la Creu Roja, a través dels serveis socials de cada municipi. La pàgina de la Diputació de Barcelona és un bon lloc per assessorar-se sobre el funcionament d'aquest servei. Però hi ha una llista àmplia d'entitats i empreses privades que ofereixen teleassistència als ancians. Els cercadors 'online' per trobar-les abunden a la xarxa, però alguns de recomanables són el de l'ACRA, de la tipologia de serveis de tecnologia per al suport i la cura, i el d'Inforesidencias.

Els serveis d'assistència a domicili i els centres de dia complementen i supleixen l'atenció de l'entorn familiar. Més enllà de la prestació pública, l'oferta de gestió privada també és àmplia, i la podem trobar a través de portals com 'todoancianos.com' o 'infoelder.com', a més dels ja citats.

Un altre servei interessant és el programa Respir residencial. El gestiona la Diputació de Barcelona i ofereix places de caràcter temporal a residències per a gent gran. La durada màxima és de dos mesos l'any, en períodes d'un mínim de 15 dies.

L'alternativa a l'habitatge propi són els pisos tutelats i les residències

Quan la situació familiar o l'estat físic dels avis impedeix que visquin sols o a casa d'un familiar, els pisos tutelats i les residències per a ancians es converteixen en les principals alternatives. Al marge de la prestació pública d'aquests serveis, subjecta a la llei de dependència, l'oferta concertada i privada esdevé una autèntica selva. Alguns portals que poden facilitar la tasca de cerca, a més dels ja esmentats, són 'todoresidencias.com', 'gerokon.com' o 'exporesidencial.com'. Aquest últim permet filtrar la cerca per centres amb places lliures.

L'avi està malalt: consells pràctics per entendre què li passa i saber com cuidar-lo

El millor assessor i conseller sobre com tractar una malaltia sempre serà el metge o aquell farmacèutic de barri que coneix bé el nostre historial mèdic. No obstant això, la xarxa ofereix un mar d'informació sobre la majoria de malalties. En aquest cas, és primordial consultar les fonts més acreditades, com són els col·lectius professionals de l'àmbit sanitari. El Canal Salut desglossa les malalties més comunes que afecten la gent gran, i n'explica les causes i els símptomes, així com el tractament convencional que se sol prescriure. Un dels apartats més interessants és la pestanya "Viure amb", que indica consells pràctics de com actuar i, en definitiva, conviure amb persones que pateixen una determinada malaltia.

Les fundacions i entitats constituïdes al voltant d'una malaltia en concret solen ser una font molt recomanable on cercar suport i consells pràctics per acceptar-la i conviure-hi. Un bon exemple d'això és la Fundació ACE, que a través de la pàgina web Família Alzheimer ofereix tot tipus de recursos: des la recomanació de llibres per fer entendre la malaltia a l'entorn familiar fins a una llista d'exercicis per fer a casa i un recull de testimonis.

És fàcil que les persones grans es despistin i s'oblidin de prendre el medicament, o no ho facin amb la dosi que toca. En aquest sentit, resulten útils els consells que dóna el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona perquè els ancians compleixin les prescripcions terapèutiques.

Al marge que no pateixin cap malaltia degenerativa, una bona dieta i hàbits saludables sempre milloren l'estat físic i psíquic. En aquest sentit, un bon recurs és la guia de recomanacions d'alimentació i activitat física per a persones grans del departament de Salut que ofereix la pàgina web del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, amb un apartat específic de consells al ciutadà, com per exemple la manera de combatre els efectes d'una onada de calor.

Podem facilitar el dia a dia dels nostres ancians amb utensilis pràctics

El catàleg d'estris adaptats a les necessitats físiques de les persones grans és molt complet. Molts d'ells faciliten de manera considerable tasques quotidianes com dutxar-se o obrir una porta. En alguns casos, tenir aquests utensilis significa, directament, fer-les possible. 'Mundoabuelo.com' ofereix un ampli ventall d'estris que proporcionen autonomia i augmenten el benestar dels ancians. No es poden fer comandes 'online', però l'empresa té una xarxa de botigues a Catalunya, amb seu a Barcelona, Tarragona, Salou, Manresa, Sabadell, Vilanova i la Geltrú i Reus. Un altre portal web imprescindible és 'abueloactual.com'. A diferència del primer, aquest sí que permet comprar a través d'internet. 'Seniorsant.com' ofereix un catàleg similar, amb la possibilitat de comprar de forma 'online' o directament a les botigues que hi ha a Barcelona i a Sant Andreu de la Barca.

Envelliment actiu: l'oferta formativa i d'oci per a la gent gran és extensa, només cal conèixer-la

Cada cop són més les persones que arriben a una edat avançada amb bon estat de salut físic i psíquic. Aquesta realitat afavoreix la proliferació de polítiques adreçades a les persones grans, tant d'oci com de formació. Els casals per a la gent gran són un espai idoni per fer-hi activitats i cultivar la vida social. La Generalitat acosta la xarxa de centres públics als quals tenen accés totes les persones majors de 60 anys que tenen el carnet d'usuari.

En l'àmbit de l'oci, torna a ser especialment aconsellable visitar la pàgina web del propi poble o ciutat, i buscar l'oferta d'activitats municipals per als ancians. En alguns indrets és àmplia.

Per altra banda, les obres socials de les entitats financeres solen destinar una part del pressupost a activitats i tallers de formació per a la gent gran. És el cas de l'Obra Social La Caixa, que fa una especial incidència en l'ús de les noves tecnologies i la informàtica a la tercera edat. L'Obra Social de la CAM també ofereix un ampli ventall de cursos, conferències i tallers, mentre que UnnimCaixa se centra en la promoció i manteniment de casals i esplais per als avis.

Per a aquells que preserven el gust per viatjar, una bona opció és el programa de vacances que ofereix l'Imserso. I si el catàleg ofert no satisfà, hi ha un ampli repertori d'empreses i entitats que organitzen viatges per a la gent gran. La pàgina especifica d'oci d''Infoelder.com' és un bon exemple de cercador que ens apropa aquest tipus d'oferta.

I, per acabar, dos enllaços per estar al dia de l'actualitat informativa al voltant de la tercera edat: 'LaGentGran.cat' i 'GentGran.org'.

stats