DEBAT NUCLEAR
Crònica 16/04/2011

El canvi energètic costarà a Alemanya 2.000 milions

La sortida exprés de l'energia nuclear pot costar a Alemanya al voltant de dos mil milions d'euros per any. La cancellera Angela Merkel va començar a pactar ahir l'agenda del canvi energètic del país.

Isaac Lluch
2 min
Angela Merkel ha variat el seu pla energètic després de l'accident nuclear del Japó.

Berlín.Fins a dotze anys s'havia d'allargar el funcionament de les centrals nuclears a Alemanya. És el que va decidir, malgrat un fort activisme social en contra, el govern de Merkel a la tardor. No fa pas tant de temps. Però Fukushima ho ha canviat tot. Ho ha accelerat tot. Ho ha precipitat tot. Després de la catàstrofe japonesa, l'executiu alemany s'ha afanyat a confirmar que vol abandonar l'ús de l'energia atòmica molt més ràpidament del previst.

Un gir en rodó és el que ha fet la cancellera Merkel, que a partir d'ara haurà d'explicar més detalladament quants diners caldrà invertir en l'ampliació de les energies alternatives. "Tots volem sortir de l'energia atòmica al més aviat possible", va resumir ahir Merkel després d'una reunió amb els caps de govern dels lands alemanys. Però, què significa "al més aviat possible"? Com es gestionarà això? Qui ho pagarà? Aquestes són preguntes que ahir continuaven sense resposta. L'opinió pública alemanya es mou entre la gran por a l'energia nuclear i entre les grans xifres que s'estudien per traçar el camí cap a les renovables. El ministre alemany d'Economia, Rainer Brüderle, va calcular ahir que una sortida accelerada de l'energia nuclear tindria uns costos afegits que anirien "de mil a dos mil milions d'euros a l'any".

Merkel va refutar aquestes valoracions. "Encara no hi ha xifres pures perquè existeixen moltes variables que encara s'han d'avaluar", va indicar el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert. Després d'haver avançat el càlcul de "fins a dos mil milions d'euros", Brüderle va acabar rectificant ell mateix i va apuntar que aquesta xifra era pura especulació. Un ball de xifres que reflecteix la celeritat amb què el govern està realitzant el canvi energètic. El fet, però, és clar: l'abandonament nuclear serà car i a l'estat li falten ingressos des que les empreses energètiques estan obligades, per l'acord firmat a la tardor, a pagar taxes per finançar fonts d'energies renovables només de manera cautelar. Amb tot, un informe intern del govern al qual es va referir en la seva edició d'ahir el Süddeutsche Zeitung valorava els costos que hauran d'afrontar empreses i ciutadans en uns tres mil milions d'euros a l'any.

Si Merkel defensa ara una sortida exprés de l'energia atòmica, també va ser accelerada la reunió que va mantenir ahir amb els ministres presidents dels 16 lands alemanys, juntament amb Brüderle; el ministre de Medi Ambient, Norbert Röttgen, i el de Foment i Transport, Peter Ramsauer. Tot just va durar una hora i mitja, a poc més de quatre minuts per cap. Massa poc temps per debatre un tema tan complex, va denunciar la premsa alemanya.

El xou nuclear de Merkel va donar ben pocs resultats: una agenda per al canvi energètic des d'ara i fins a mitjans de juny, que és quan conclou la moratòria de tres mesos que va afanyar-se a proposar la cancellera per revisar la seguretat de totes les plantes nuclears. El govern federal i els lands es donen de marge fins al 17 de juny per fixar el canvi energètic legalment. Serà aquest dia que el Parlament i la Cambra de Representants dels estats deixaran el camí lliure a l'entrada en l'època ecològica i l'adéu nuclear.

stats