Crònica 04/02/2012

El centre d'Europa també s'estressa per l'onada de fred

Isaac Lluch
2 min
Una dona patinava ahir damunt del llac Charlottenburg, congelat, a Berlín. Alemanya també viu un inici de febrer amb temperatures gèlides.

BERLÍN"B rrrlin ". Amb aquesta onomatopeica portada resumia abans-d'ahir el diari sensacionalista alemany BZ la percepció del fred que arriba de Sibèria i que s'estén per Europa. El titular té un punt d'enginyós perquè compendia la fascinació -més que la preocupació- que provoquen les baixes temperatures i les nevades, però un refrescant pas per les hemeroteques delata que aquest hivern tampoc passa res tan extraordinari per prendre mesures fora de les habituals: el mateix BZ també va recórrer el 5 de gener del 2010 a titular en pàgines interiors " Brrrlin tremola i se sorprèn de la meravella blanca".

Sí, Europa ha agafat fred. Però les mesures que es prenen contra l'onada siberiana són en cada lloc diferents. Així, operaris han començat a Vílnius, Lituània, a distribuir te calent en el transport públic perquè les temperatures estan durant tot el dia per sota dels 20 graus negatius. Són estampes quotidianes, però ni els països més ben preparats esquiven els imprevistos, com canonades d'aigua trencades i habitatges i oficines que es queden amb la calefacció tallada. Els països de l'Est combaten el fred conscients que, com cada any, on no arriben els recursos arriba l'enginy. Al zoo de la ciutat de Karaganda, al Kazakhstan, els cuidadors fan beure vi calent als micos per protegir les vies respiratòries però, segons la premsa local, a les mones embarassades i als nadons no se'ls dóna alcohol.

Anècdotes al marge, els països centreeuropeus es protegeixen molt del fred ja des de la legislació. A Polònia, per exemple, hi ha una llei laboral que estipula que les oficines com a mínim han d'estar sempre a 18 graus de temperatura, i les fàbriques, a 14.

A Escandinàvia i a la mateixa Alemanya també estan molt avesats a les normatives antifred. Sí que s'habiliten, a més, serveis especials de busos per recollir els sensesostre i fer-los arribar a allotjaments especials. A Berlín, per exemple, cada nit entre les 21 h i les 3 h un autobús recull la gent necessitada. Independentment del servei, les autoritats insten els ciutadans a trucar al número d'emergència si veuen pel carrer víctimes del fred.

Aprendre a treure neu

A Alemanya, amb el deure de garantir la regulació del trànsit, hi ha un apèndix específic que explica com treure la neu i com posar sal o pedretes als carrers i camins per evitar accidents. La llei obliga els propietaris dels edificis o dels terrenys a fer-se'n càrrec. Depenent del land federal pot canviar la regulació, però normalment s'estableix que, els dies laborables a partir de les set del matí i fins a les vuit del vespre, i els dies festius des de les nou del matí fins a les vuit del vespre, els propietaris han de complir amb les seves obligacions.

En condicions molt extremes els pares poden decidir per qüestions de seguretat si deixen els seus fills a les escoles o no. Les normatives ja estan aprovades com a mínim des de la tardor. En casos extrems, les classes poden començar a partir de la tercera hora i totes les escoles estan obertes i garanteixen les classes. Aquest any, però, de moment no hi ha hagut problemes més greus. Tampoc als aeroports alemanys, que han après de les lliçons anteriors i s'han proveït de més productes descongelants.

stats