Crònica 09/01/2011

Mireia Belil: "La decisió del Quebec és incongruent"

Futur "No hi ha cap decepció per la renúncia: el Fòrum és com una criatura a qui de vegades li creixen dents tortes" Canvi "Si governa Trias, seguirem"

A.b.
3 min
Mireia Belil, directora general de la Fundació Fòrum de les Cultures, en un acte recent.

Què ha passat perquè la ciutat del Quebec renunciï a organitzar amb Amman el Fòrum del 2016?

No ho sabem. El 4 de desembre vam estar treballant a Valparaíso amb ells definint passos a seguir amb un calendari fins al 31 de gener, quan s'havia de presentar el projecte final. El Quebec volia convidar la reina Rània, es volia agermanar a Amman...

L'alcalde del Quebec, Régis Labeaume, al novembre ja va insinuar que preferia potser centrar-se en els Jocs d'Hivern del 2022, als quals també aspira Barcelona...

Jo no em fico en els motius pels quals un alcalde decideix abandonar un projecte que ha treballat durant un any i mig. Segur que hi ha motius més interns que externs.

L'alcalde va comunicar la decisió el 22 de desembre al seu homòleg d'Amman i al govern quebequès. No ha parlat amb vostès?

No. A mi em va trucar una periodista quebequesa dient que hi havia un rumor a la premsa local i l'endemà, sense que ens haguessin dit res, l'alcalde va dir que hi renunciava.

Sabeu què farà Amman?

Sí, assumirà el Fòrum en solitari, que ja era el model que dúiem fins ara. Hi estem treballant. La reina hi dóna suport i ja ens hem entrevistat amb Cultura, Turisme i Medi Ambient. També hi ha una comissió de prohoms en marxa.

El Quebec va ser elegida a l'octubre i, de fet, van fer ells la proposta d'organització conjunta amb Amman. No hi vau veure res estrany?

No sé quines eren les seves especulacions. Potser per això es van ajuntar, per ser més fortes. Labeaume mateix ens ho va proposar per carta i vam acceptar pocs dies abans de les votacions. Només podem dir que hem treballat fins al 4 de desembre i deu tenir els seus motius. Per nosaltres, que el Quebec es retiri és una actuació una mica incongruent.

La Fundació ha de fer autocrítica?

El Fòrum és una criatura que va creixent i a vegades li surten dents una mica tortes. I si veiem que hi ha coses que no surten prou acurades, ho portem al patronat i ho revisem.

A què es deu que cada vegada hi hagi edicions més curtes del Fòrum? Barcelona va fer 141 dies, Monterrey 80, Valparaíso 45...

Valparaíso n'havia de fer 75 però va escurçar la celebració pel terratrèmol. Nàpols i Amman en tenen previstos 101. Nosaltres al reglament vam especificar un mínim de 70 dies i un màxim de 141; ara bé, sempre hem considerat que 141 dies era massa llarg. El que va durar Monterrey va ser perfecte.

Que Valparaíso en fes 45 no és un fracàs o un desastre, com ha considerat l'alcalde del Quebec.

En absolut. Valparaíso és una excepció en l'evolució dels Fòrums. El terratrèmol va inutilitzar-ne tres seus. Els pressupostos es van desviar a obres per refer la xarxa subterrània. Teníem l'opció de cancel·lar-lo o de mantenir-lo reduït, i vam optar per la segona opció.

Fins a quin punt creieu en Nàpols per recuperar la certa decepció que hi pot haver amb el Quebec?

No hi ha cap decepció. Ara bé, el Fòrum no és un festival del Grec. El Fòrum és un procés. És important per al Fòrum la transformació urbana o l'educació escolar. Són coses que no són espectaculars.

Això no li costa res a Barcelona?

No. La Fundació rep una aportació de la Generalitat i de l'Ajuntament de cent mil euros anuals, que enguany el consistori ha rebaixat a 92.000. La resta ho aconseguim nosaltres o ho paguen les ciutats seu. Barcelona no paga, però té la capacitat de treure o forçar coses.

Una pregunta punyetera: si Nàpols no pot mantenir Pompeia, com pot organitzar el Fòrum?

Perquè és l'objectiu número 1 dels fons europeus de cohesió fins al 2013.

Creieu que aquests ànims a Barcelona s'han acabat d'entendre?

Jo no treballo a Barcelona, treballo al món, i Unesco ens recolza, Ban Ki-moon també. Els valors del Fòrum cada cop tenen més importància.

La transformació urbana a la zona del Fòrum a Barcelona va lenta.

Sí, però ara trobes japonesos parlant per telèfon al costat de la depuradora del Besòs. I el Camp de la Pau és un espai magnífic.

Si al maig guanya Trias...

El Fòrum és un projecte de Barcelona hi hagi qui hi hagi al govern.

stats