DEBAT SOBRE LES DESCÀRREGUES A INTERNET
Crònica 25/01/2011

La llei Sinde ressuscita ara al Senat

Alguns retocs a la normativa, fent-la més garantista judicialment, han permès al govern espanyol treure's l'espina que tenia clavada i salvar una de les seves lleis més emblemàtiques i controvertides.

A. Martinez / J. Rusiñol
2 min
La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, s'ha implicat personalment per aprovar una llei que porta el seu nom.

MadriD.Les xarxes socials van començar a bullir ahir a les 8 del vespre, quan es va fer oficial l'acord entre el PSOE, el PP i CiU per repescar al Senat la polèmica llei Sinde, que vol lluitar contra les descàrregues a internet. Això sí, s'ha fet amb canvis respecte del redactat inicial que reforcen el paper dels jutges, sense que el govern espanyol, però, deixi de tenir la paella pel mànec.

L'alegria de molts internautes ha durat ben poc. El 21 de desembre el Congrés de Diputats va tombar el projecte, inclòs dins de la macrollei d'economia sostenible. Un mes després, la majoria a la cambra alta donarà llum verda al text. Les negociacions a contrarellotge les ha portat de primera mà la ministra.

La normativa inclou ara que un jutge hagi d'autoritzar prèviament a un prestador de serveis de telecomunicacions -com per exemple Telefónica- perquè cedeixi les dades de la web que presumptament enllaça descàrregues il·legals, atemptant contra el dret de la propietat intel·lectual. El pes del procediment, però, el continua portant una comissió d'experts de prestigi que, amb els canvis d'ahir, ja no seran només de l'àmbit de la cultura: hauran de tenir el consens dels ministeris d'Economia, Justícia i Indústria. A partir d'aquí, aquest organisme governamental farà tot el procés d'investigació i instarà els responsables de la web a acabar amb les conductes presumptament punibles. Si finalment no és així, recorrerà de nou a la justícia perquè avali el tancament d'aquell lloc a la xarxa. El criteri del jutge es limitarà a dictaminar si la decisió vulnera o no els drets fonamentals i bàsics del ciutadà. És a dir, el parer sobre el comportament de fons continua sent el de la comissió.

En el paquet de la negociació -que es va salvar in extremis - també s'hi inclou el cànon digital, la taxa que s'aplica a determinats mitjans de gravació. S'haurà d'adaptar a la llei europea en un termini de tres mesos, com volia el PP.

stats