Crònica 11/02/2011

La plantilla de Seat premia UGT amb majoria absoluta al comitè

Elena Freixa
2 min
Matías Carnero serà per tercera vegada consecutiva el president del comitè d'empresa a Seat.

Barcelona.Les eleccions sindicals a Seat van donar a UGT una victòria històrica. El sindicat va obtenir majoria absoluta als tres principals centres de treball de la filial de Volkswagen -les fàbriques de Martorell i la Zona Franca i el centre de recanvis, també a Martorell- així com al Centre Tècnic. A la filial Gearbox hi va guanyar còmodament, però es va quedar a un delegat de la majoria absoluta.

La lectura dels resultats va molt lligada a la guerra oberta al comitè d'empresa fa gairebé dos anys. Els sacrificis que va exigir Volkswagen per concedir a Seat la fabricació d'un model Audi van dividir els sindicats. UGT i CCOO van defensar posicions antagòniques davant la plantilla: els primers estaven a favor dels sacrificis (a canvi de conservar la plantilla i de fabricar el Q3), mentre que els segons s'hi van posicionar en contra. Els treballadors, que amb el seu vot es van alinear llavors amb la postura d'UGT, van donar ahir a Matías Carnero el tercer mandat al capdavant del comitè d'empresa. Van votar el 85% dels 13.000 treballadors que estaven cridats a les urnes.

Tal com temia CCOO, la disminució de plantilla a la fàbrica de Martorell els últims quatre anys -en més de 2.000 persones- no els va afavorir. Es van escollir sis delegats sindicals menys que el 2007 i tot així UGT en va guanyar un. La composició del comitè intercentres (que agrupa les tres plantes productives) va quedar finalment repartida en 7 representants per a UGT, que en va guanyar un; 4 per a CCOO, que es va quedar igual, i 2 per a CGT, que va perdre un membre.

Un cop constituït el comitè, ara toca pensar en el conveni, que UGT vol negociar amb la mà estesa a la resta de sindicats malgrat l'evident reforç que suposen els resultats de les eleccions. "Volem treballar plegats per recuperar part del que ens vam deixar pel camí fa uns anys per aconseguir l'Audi Q3", va resumir a l'ARA un satisfet Carnero, que va valorar que la plantilla havia votat "amb coherència".

stats