MÚSICA
Cultura 28/06/2012

Dos dies de pop a Arbúcies

La vuitena edició del PopArb comença demà consolidant l'aposta per l'escena local de pop independent. Love of Lesbian, Mishima, Mujeres i Brighton 64, entre d'altres, passaran per Arbúcies.

Xavier Cervantes
3 min

BARCELONA.Per primera vegada en vuit anys, els festivals PopArb i Faraday coincideixen en el calendari. No és fruit d'una competència ferotge, sinó d'unes agendes municipals que no deixaven marge per a altres combinacions. De fet, la col·laboració entre el PopArb i el Faraday és més intensa que mai, perquè tots dos impulsen A-petit, una associació de petits festivals que també inclou l'(A)phònica de Banyoles, el Festus de Torelló, el PalmFest de l'Hospitalet de l'Infant i l'InVictro de Vic. "De moment fem feina interna i ens ajudem en temes legals i de proveïdors", explica Anna Cerdà, codirectora del PopArb.

El festival d'Arbúcies, que enguany té un pressupost d'uns 150.000 euros (50.000 menys que el 2011), comença demà amb el concert dels valencians Litoral i els 1.700 abonaments per a les dues jornades exhaurits. A Arbúcies hi actuaran una vintena de grups que comparteixen filosofia independent i l'àmbit geogràfic dels Països Catalans.

Les descobertes

D'Arthur Caravan a Les Sueques

Anna Cerdà reconeix que una part del cartell del PopArb "és fa sol, entre cometes, amb grups consolidats", com Mishima, Love of Lesbian, Very Pomelo o Maria Coma. Una altra part requereix bon ull i millor orella. L'any passat Miquel Àngel Landete, líder de Senior i el Cor Brutal, insistia a recomanar Arthur Caravan. El grup d'Alcoi fa anys que belluga i el 2009 va editar el seu primer àlbum, però la seva actuació a Arbúcies, dissabte, servirà per descobrir en directe les cançons del nou disc, Atles enharmònic . Les altres descobertes passaran dissabte pel Prat Rodó: Amics del Bosc, Les Sueques i Mates Mates.

La llegenda i el retorn

Quimi Portet i Brighton 64

El PopArb és un festival que no fa concessions a la nostàlgia. En edicions anteriors ha programat concerts de Sisa, Pau Riba o Adrià Puntí, però sempre amb la condició que els repertoris no fossin només mirades enrere. "Ens agrada fer enllaços amb la història, però els grups han de tocar temes nous", diu Cerdà. Amb Quimi Portet no hi ha cap problema, perquè és un cantautor molt poc nostàlgic i perquè enguany ha publicat l'àlbum Oh my love . L'anterior presència de Portet al PopArb va incloure un ànec a l'escenari, i aquests dies ha intercanviat tuits amb l'organització del festival sobre la possibilitat de repetir l'experiència divendres. El cas de Brighton 64 és diferent, perquè el grup dels germans Gil no tenia activitat discogràfica. "Ens feia molta il·lusió portar-los, però sense nostàlgia", recorda Cerdà. La notícia que preparaven un disc amb cançons noves ha permès que puguin tocar dissabte. Cerdà avança que el concert de Brigthon 64 tindrà alguna sorpresa. "Cert personatge d'un grup actual apareixerà a l'escenari. No puc dir res més, però és un personatge molt jove i polifacètic", diu Cerdà.

El pop excèntric

La Estrella de David i Manos de Topo

No s'assemblen en res i pertanyen a generacions diferents, però no és gens estrany que toquin un després de l'altre, com passarà divendres a Can Massó. La Estrella de David, el supergrup de David Rodríguez, arriba al PopArb en el seu millor moment, com va demostrar al Primavera Sound. Amb Manos de Topo passa el mateix. El seu últim àlbum, Escapar con el anticiclón , és un retorn a la millor versió de Miguel Ángel Blanca, un cantant únic i un lletrista encara més personal.

El rock del PopArb

Mujeres i Els Surfing Sirles

El pop en el sentit més heterodox és el fil conductor d'un festival amb Mishima i Love of Lesbian com a caps de cartell, però això no exclou el rock més visceral. Divendres hi actuaran Els Surfing Sirles, que continuen defensant el punk sense baix del disc Romaní, semen i sang . Dissabte serà el torn del quartet barceloní Mujeres, que van triomfar al Primavera Sound davant un públic internacional gràcies a l'energia d'un directe fonamentat en el rock de garatge. El segon disc, Soft gems , els ha obert les portes d'escenaris europeus i americans.

stats