Cultura 03/07/2015

El FAD premia dues reformes sostenibles

El guardó recau en Catalunya i Portugal

A.r.t.
2 min
La vegetació que Ramon Bosch i Bet Capdeferro van incorporar a la Casa Bastida difumina els límits de l’habitatge amb l’entorn.

BarcelonaEl 57è premi FAD d’arquitectura ha recaigut ex aequo en dues obres: la Casa Bastida (a Begur), dels arquitectes gironins Ramon Bosch i Bet Capdeferro, i l’Ozadi Tavira Hotel (a l’Algarve), del portuguès Pedro Campos Costa. El veredicte es va fer públic ahir a la nit durant una cerimònia que es va celebrar a l’auditori del Disseny Hub.

Les dues obres guardonades consisteixen en reformes d’edificis existents amb l’objectiu de posar-los al dia i millorar-ne la integració en l’entorn, i estan en la línia dels projectes més valorats pels membres del jurat. És a dir, “projectes que són sensibles amb el lloc i crítics amb la funció, que resolen la complexitat dels problemes atenent la dimensió temporal i vivencial de l’arquitectura; obres en les quals la matèria i la construcció són el suport fonamental de la idea”.

Talent, lleugeresa i eficiència

La Casa Bastida es va imposar pel talent dels seus autors a l’hora de destacar l’habitatge en el seu entorn. “Els límits de la construcció i la natura queden desdibuixats mitjançant elements de suport lleugers que, a més de millorar la intimitat, donen protecció solar i milloren la relació entre l’espai exterior i l’interior”, diu el jurat. Ramon Bosch i Bet Capdeferro són sobretot coneguts per la Casa Collage, a Girona, per la qual van rebre el guardó a l’arquitecte emergent del premi Mies van der Rohe el 2011. Un dels seus darrers treballs és la promoció d’habitatge Cases Pati, a Celrà.

Pel que fa a Campos Costa, el jurat ha destacat “la intel·ligència” i “la sensibilitat” amb què va renovar un hotel construït als anys 60: va reformular la planta d’accés i va crear una nova zona de piscina amb un pavelló que s’integra en l’edifici existent. “La complexitat geomètrica, espacial i constructiva del pavelló no és el suport d’una recerca per aconseguir un protagonisme gestual, sinó que se sotmet amb naturalitat a la voluntat arquitectònica de crear, amb voluntat i frescor, ambients plaents i seqüències especials diferenciades”, diu l’acta del jurat.

El premi FAD d’interiorisme va recaure en la Biblioteca de Sao Paulo, de Patrícia Marques i J. Paulo Costa (Site Specific Arquitecura), i el de ciutat i paisatge en la millora de l’accessibilitat al centre històric de Vitòria, de Fernando Tabuenca i Jesús Leache. El segon premi internacional que concedeix el FAD se’l van emportar Miquel Lacasta, March Chalamanch i Carmen Santana (Archikubik) per 253 habitatges a la localitat francesa d’Ivry-sur-Seine. Per acabar, la instal·lació lumínica Les llàgrimes de Santa Eulàlia, realitzada per un grup d’estudiants de la UPC i que va estar ubicada a la seu del MUHBA a la plaça del Rei el febrer de l’any passat, va guanyar el premi a les intervencions efímeres. I el de pensament i crítica va ser per a Gabriel Ruiz-Larrea, Nuria Úrculo i Natalia David, per la publicació Desierto, i per a José Zabala, Ethel Baraona, Guillermo López i Anna Puigjaner per la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme.

stats