Cultura 10/07/2016

Feslloch: 10 anys del gran aparador de la música en valencià

Salva Almenar
2 min
Pep Gimeno Botifarra en el seu recital al Feslloch.

Bell-llocQuan la música en valencià tenia poques facilitats per entrar en els grans canals de distribució, el petit poble de Bell-lloc, a la comarca de la Plana Alta, es va convertir en un reducte dins de l’atapeïda oferta de festivals de música en castellà o anglès on cada estiu grups i artistes valencians de parla catalana podien mostrar al públic les seves creacions.

L’estiu del 2006 es va celebrar el primer Feslloch, organitzat per Escola Valenciana com a concert de cloenda de la Gira, el circuit musical associat a les Trobades d’Escoles en Valencià. En 10 anys de vida, però, el festival ha canviat de cap a peus. Ha passat de tenir uns pocs centenars d’espectadors en les primeres edicions als més de 12.000 registrats en l’edició del 2014. Així, el Feslloch s’ha fet un forat en el panorama dels festivals estiuencs convertit en l’aparador més gran per a la música en valencià. Pel seu escenari hi han passat en els seus 10 anys de vida els principals grups d’arreu dels Països Catalans, com Obrint Pas, Al Tall, Els Amics de les Arts o Els Catarres, entre molts altres.

Un aniversari de perfil baix

Després d’uns anys en què el festival va incrementar notablement la xifra de públic assistent perquè va ser un dels escenaris triats en la gira de comiat de grups com Al Tall, Obrint Pas o La Gossa Sorda, enguany el Feslloch presentava l’efemèride del seu desè aniversari com a principal reclam del festival, que s’ha celebrat els dies 7, 8 i 9.

Amb la tranquil·litat de ser ja un festival consolidat, l’aposta dels organitzadors per als concerts d’enguany ha sigut molt més arriscada, amb dos dels tres caps de cartell força distants del perfil del públic d’aquest festival. El plat fort de la nit de divendres va ser Fermin Muguruza i el seu nou projecte amb la New Orleans Basque Orkestra. Un concert que tenia d’especial que era un dels sis únics que el cantant basc oferirà a tot l’Estat, però tenia el handicap que la majoria del públic, que era bastant jove, no coneixia gaire la música de Muguruza. L’aposta per a la nit de dissabte va ser Train to Roots, un grup sard de reggae que va precedir els valencians Atupa, Auxili i Sva-ters. Molt millor que el de divendres o el de dissabte va funcionar el cap de cartell de dijous, reservat per a Aspencat, que és ara com ara un dels grups valencians més reeixits i que sembla haver pres el relleu dels desapareguts Obrint Pas i La Gossa Sorda. Amb la programació del seu concert dijous, els organitzadors es van assegurar una bona entrada per al primer dia del Feslloch, tot i que potser hauria funcionat millor divendres o dissabte, que són els dies de més afluència de públic.

Apostes segures

El cartell, principalment, i l’increment dels preus són dos factors que expliquen la caiguda de públic respecte a edicions passades i que ha sigut força notable malgrat que no hi ha dades oficials.

Entre les notes més positives del Feslloch 2016 hi ha l’actuació de Senior i El Cor Brutal i el concert amb banda de Pep Gimeno Botifarra. En concret, el cantautor de Xàtiva continua demostrant que no té públic que se li resisteixi i, tot i les seves cançons tradicionals, cada vegada té seguidors més joves.

stats