Cultura 20/03/2015

França condemna l'electricista de Picasso i la seva dona a dos anys de presó

El tribunal considera que es van intentar beneficiar de vendre 271 obres del mestre andalús que haurien sostret de casa del pintor i haurien guardat al garatge 37 anys

Efe
2 min
Pierre Le Guennec i la seva dona, acusats d'extreure il·lícitament quadres del taller de Picasso /

ParísEl Tribunal Correccional de Grasse ha condemnat avui a dos anys de presó, exempts de compliment, el que va ser electricista de Picasso, Pierre Le Guennec, i la seva dona, Danielle, que durant 37 anys van conservar en secret 271 obres del mestre andalús fins que les van treure a la llum el 2010.

Els jutges, que van considerar provat el delicte de receptació –beneficiar-se de béns robats sabent-se'n l'origen il·lícit– han condemnat també la parella Le Guennec a la restitució de les obres, una qüestió que és objecte en paral·lel d'un procediment civil.

La pena és inferior a la sol·licitada durant el judici per la Fiscalia, que havia reclamat cinc anys de presó, també exempts de compliment, per als dos septuagenaris.

Les obres de l'artista malagueny que van tenir al seu garatge l'electricista de Picasso i la seva dona durant tres dècades llargues –fins que van intentar aconseguir un certificat d'autenticitat el 2010 per vendre-les– havien quedat amb motiu d'aquest procés requisades per la justícia. En virtut de la sentència, hauria de ser Claude Ruiz Picasso qui les recuperés, va assenyalar el lletrat Jean-Jacques Neuer, que defensa els interessos de la família del pintor, encara que això està pendent de la possibilitat d'un recurs de la sentència i d'un altre procés civil per abordar aquesta qüestió.

Per a la família del pintor, el dictamen del tribunal "posa fi a una mitificació i a una manipulació" dels ara condemnats. Els condemnats insisteixen en l'absència de proves sobre l'origen fraudulent de les obres. De fet, l'antic empleat de l'artista i la seva dona van afirmar en la vista que la mateixa Jacqueline –última esposa del pintor (1927-1986)– va regalar un dia de part de Picasso al seu electricista una caixa, que van conservar durant quatre dècades al garatge de casa seva, convençuts que dins hi havia només un conjunt de papers sense gran valor artístic. La veritat és que hi havia dibuixos, litografies, esbossos i alguns collages rars de gran valor, creats entre el 1900 el 1932 i sense signar, valorats actualment en més de 60 milions d'euros (68,3 milions de dòlars).

stats