LITERATURA
Cultura 20/03/2015

Grossman alerta sobre una nova tragèdia a Israel

L’escriptor israelià presenta la novel·la ‘Gran Cabaret’

Xavier Cervantes
2 min
L’escriptor israelià David Grossman al CCCB, on avui participa en una sessió del festival Kosmopolis.

BarcelonaDavid Grossman (Jerusalem, 1954) parla amarat de realisme, fins i tot amb pessimisme, però en cap cas es resigna. “Fa molts anys que treballo per la pau. I si em mantinc ferm és perquè crec que si ho fem arribarem a tenir l’oportunitat d’aconseguir la llibertat que ens permetrà fugir d’aquesta vida tan dura i tan rígida que tenim ara, fugir d’aquesta bel·ligerància en què sempre s’està parlant d’un enemic permanent, perquè viure així et deixa totalment exhaust”, diu l’escriptor israelià, un autor que any rere any va construint una obra literària que el situa a les travesses com a possible guanyador del premi Nobel.

Grossman és a Barcelona per participar en el festival Kosmopolis del CCCB, on avui conversarà amb el poeta, novel·lista i assagista barceloní Carles Torner a partir de les 20.30 h. La seva estada coincideix amb la publicació aquí de Gran Cabaret (Edicions 62 / Lumen), una novel·la en què Grossman enfronta un còmic anomenat Dóvale al seu passat i a l’escrutini d’un jutge, un antic amic d’infantesa amb qui no havia tingut contacte durant 45 anys. Quan parla de bel·ligerància, Grossman no es refereix a la seva literatura sinó a Israel, on aquesta setmana el Likud, el partit de Benjamin Netanyahu, ha guanyat les eleccions. “El resultat de les eleccions ens porta directament a una tragèdia. Netanyahu ha dit que s’oposa radicalment a la solució dels dos estats, i això significa que per als palestins desapareix l’esperança de tenir un estat -explica Grossman-. És a dir, aviat tindrem altra vegada un nou cercle de violència entre Israel i Palestina. Morirà molta gent i hi haurà molta devastació. Així que ara com ara l’únic que puc veure és una nova tragèdia que arribarà”.

Humor per reinventar la roda

Grossman és conscient que la victòria de Netanyahu demostra que a Israel la gent que no comparteix “la maquinària d’amenaces i pors” del líder del Likud no és prou nombrosa per guanyar unes eleccions. Tanmateix el pessimisme no abat l’autor de Tota una vida, que sense defugir el seu compromís amb la pau segueix investigant la naturalesa humana a través de la literatura. Gran Cabaret és la història d’un còmic en què l’escriptor conjuga els seus grans temes, “la infància, els records, la solitud, la tristesa i la melancolia”, i ara també la relació de l’artista amb el públic.

“Quan un escriptor comença un nou llibre d’alguna manera ha de tenir la voluntat de reinventar la roda, encara que sàpiga que la roda ja està inventada”, diu Grossman, que aquest cop reinventa la roda a través de l’humor. “Però amb ironia, no amb cinisme”, precisa. La decisió de confrontar el personatge del còmic amb un jutge respon a la necessitat de trobar algú que tingui “una preparació específica per analitzar els matisos del comportament humà, per saber quan una persona diu la veritat o menteix”. “El Dóvale s’ha acostumat a viure amagat darrere la ironia, el cinisme i els acudits, i necessita recordar qui és. Vol fer-ho a través de la mirada sòbria del jutge. Espera que el miri amb misericòrdia, perquè tothom necessita la mirada amable de l’altre”, diu aquest escriptor, que segueix buscant la pau en les mirades.

stats