Música
Cultura 18/06/2012

Jordi Savall tanca el cicle 'El so original' recordant el naixement de l’orquestra barroca

En el concert d'aquest dijous a L'Auditori de Barcelona sonaran les danses 'Terpsichore', de Michael Praetorius

Ara
1 min
Jordi Savall, en una imatge d'arxiu, durant una actuació.

BarcelonaJordi Savall tanca el cicle 'El so original' a L'Auditori aquest dijous 21 de juny (Dia de la Música) a les 21 h amb un concert dedicat als inicis de l'orquestra barroca a partir del recull de danses 'Terpsichore' (1612), de Michael Praetorius, i les 'Canzoni da sonare' (1614), de Giovanni Gabrieli, amb els solistes de les formacions Hespèrion XXI i Le Concert des Nations.

Jordi Savall recupera l'esperit lluminós i festiu que anima la selecció de danses del recull 'Terpsichore' publicades pel compositor alemany Michael Praetorius l'any 1612. El tractament dels ritmes i de les melodies d'aquestes danses de diferents orígens posa de manifest un dels moments clau en l'emancipació de la música instrumental, en què conviuen estructures renaixentistes amb les noves troballes musicals de Praetorius.

Els venecians Giuseppe Guami i Giovanni Gabrieli (mestres de capella a la basílica de Sant Marc de Venècia) van traçar un pont imaginari entre les seves 'Canzoni da sonare' del 'sud' i les músiques del 'nord' de Michael Praetorius. Els contrastos musicals entre aquestes dues formes musicals, la dansa i la 'canzona', estableixen un marc per confrontar dues maneres essencials d'expressió musical a través d'algunes de les obres més emblemàtiques que van conformar el nou llenguatge purament instrumental d'aquest Barroc naixent.

stats