MÚSICA
Cultura 27/03/2015

Judith Jáuregui i Alba Ventura se citen amb Beethoven

La pianista basca actua amb l’Orquestra Camera Musicae i la barcelonina amb la del Liceu

Xavier Cervantes
2 min
Judith Jáuregui i Alba Ventura se citen amb Beethoven

BarcelonaBeethoven té una presència destacada en les programacions musicals d’aquest cap de setmana, amb l’al·licient de poder escoltar dues pianistes amb una extraordinària projecció. Judith Jáuregui (Sant Sebastià, 1985) afronta el Concert per a piano i orquestra núm. 3 amb l’Orquestra Camera Musicae (OCM) avui a l’Auditori Enric Granados de Lleida i demà al Palau de la Música. I Alba Ventura (Barcelona, 1978) serà la solista en el Concert per a piano núm. 4, que interpretarà avui al Liceu, on Josep Pons dirigirà la Simfònica del teatre de la Rambla. En tots dos casos, el programa també inclou la Cinquena simfonia de Beethoven, i al Liceu també l’obertura d’ Egmont. Posats a buscar més casualitats, ahir es complien 188 anys del naixement del compositor alemany.

Els dos concerts de Jáuregui formen part de la gira de l’OCM que va començar a Tarragona el 21 de març i que acabarà a Madrid el dia 31. A més, el de Barcelona inaugura el cicle de cinc concerts que l’orquestra dirigida per Tomàs Grau farà al Palau de la Música. “El Concert núm. 3és un dels més impressionats de la literatura pianística, el primer en què Beethoven va deixar veure l’ànsia de romanticisme. I el programa en el seu conjunt és enèrgic, temperamental i amb humor, perquè encara que no ho sembli Beethoven tenia molt humor”, recorda Jáuregui, que l’any passat va publicar el disc Aura, amb obres de Liszt, Debussy i Mompou, un repertori que portava “dinou anys treballant”.

“La música és una lluita constant que demana paciència. És molt important saber esperar el repertori. Per exemple, per tocar les sonates de Beethoven necessites una profunditat que només et dóna l’experiència vital. Jo estic esperant Brahms, perquè intento ser coherent i sentir que puc oferir-ne una versió digna”, explica la pianista basca. De la mateixa manera, Grau assegura que programa el que creu que és “millor per als músics, per a la seva formació”, sense oblidar el públic. “L’OCM és una orquestra molt jove, amb una mitjana d’edat de 35 anys, i combina la passió de la joventut amb el rigor professional”, afegeix Jáuregui. El cicle de l’orquestra tarragonina al Palau de la Música es tancarà el 16 de juliol amb un programa titulat De Catalunya al món, que un dia abans interpretarà al Vendrell i en què participarà la soprano Marta Mathéu. Són obres d’Eduard Toldrà, Pau Casals, Joaquim Serra, Xavier Montsalvatge i Albert Guinovart, que l’OCM també portarà de gira per Alemanya, Suïssa i la República Txeca.

“Un concert monumental”

Per a Alba Ventura, que per primer cop coincidirà amb Josep Pons al Liceu, el Concert per a piano núm. 4 de Beethoven és “un concert monumental”. “És un dels que més he gaudit tocant. Quan Beethoven el va compondre no s’havia sentit res igual”, explica la pianista barcelonina. Deixeble d’Alícia de Larrocha i Vladimir Ashkenazy i amb una sòlida trajectòria internacional, Ventura considera que per tocar l’obra que interpretarà avui cal “trobar l’equilibri entre el dramatisme i la sobrietat”. “Has de tenir molt present l’estructura i no t’hi pots deixar anar”, afegeix. Després del concert al Liceu, Alba Ventura té a l’agenda una gira per diverses ciutats espanyoles, en què també interpretarà peces de Beethoven; en aquest cas, les sonates per a piano.

stats