Cultura 02/04/2013

La muntanya de Montjuïc es convertirà en un gran complex museístic i cultural

L'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el MNAC, el CaixaForum i Fira de Barcelona signen un acord per crear una 'Esplanada dels Museus' que aglutinarà el CaixaForum, la Fundació Mies van der Rohe i el MNAC. El projecte preveu donar usos museístics als pavellons d'Alfons XIII i Victòria Eugènia

Ara
2 min
Imatge de la signatura de l'acord per crear la futura 'Esplanada dels Museus' a Montjuïc / LA CAIXA

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Miquel Roca; el president de "la Caixa" i de la Fundació "la Caixa", Isidre Fainé; i el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, han signat aquest dimarts un acord de col·laboració per a la promoció conjunta d'una gran àrea museística a la muntanya de Montjuïc.

L'acord suposa l'impuls d'un gran complex dedicat a la cultura aprofitant la concentració d'equipaments museístics i culturals –el CaixaForum, la Fundació Mies van der Rohe i el MNAC, que necessita nous espais– i culturals de primer ordre internacional. El projecte preveu comptar amb els pavellons d'Alfons XIII i Victòria Eugènia, gestionats fins ara per Fira de Barcelona, per destinar-los a finalitats museístiques.

Per incidir en la seva excepcionalitat, està prevista una actuació de gran rellevància en l'ordenació urbanística de Montjuïc, des de l'avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia i fins al Palau Nacional a càrrec de 'arquitecte Josep Lluís Mateo, per impulsar la futura 'Esplanada dels Museus', a la manera de l'illa dels Museus a Berlín o el barri dels museus a Viena.

L'operació passarà també per la programació, comercialització i projecció internacional de forma coordinada. L'Ajuntament de Barcelona també s'implica en aquest projecte, ja que és el propietari d'alguns dels espais inclosos i responsable de l'ordenació i planificació urbanística de tota la zona.

Les parts signants podran constituir un ens que lideri el projecte, concreti usos, defineixi etapes, i promogui la transformació del conjunt del recinte. A més, aquest ha de poder coordinar en un futur la seva programació, comercialització i projecció internacional.

En aquest sentit, les parts coincideixen en la necessitat de destinar els pavellons d'Alfons XIII i Victòria Eugènia, gestionats fins ara per Fira de Barcelona, a finalitats museístiques lligades a aquest projecte comú així com la voluntat de les parts d'establir sinèrgies per impulsar el valor social i cultural comú del projecte. A més, es deixa la porta oberta a altres iniciatives museístiques que permetin completar aquesta nova oferta de primer nivell internacional.

stats