Cultura 18/07/2013

L'Ajuntament de Barcelona compra una nova part del Gabinet Salvador

Està considerada com una de la de les millors col·leccions europees d'història natural dels segles XVII i XVIII

Ara
1 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha completat el gruix de materials del Gabinet Salvador que conserva a l'Institut Botànic de Barcelona amb l'adquisició d'una nova part d'aquesta col·lecció, que està considerada com una de les més importants d'història natural d'arreu d'Europa dels segles XVII i XVIII. Quan s'hagin estudiat els materials adquirits ara es podrà saber si els dos conjunts formen el total de la col·lecció. La col·lecció Salvador és una de les poques que no s'ha dispersat i que està localitzada. La nissaga d'apotecaris dels Salvador va obrir el Gabinet d'Història Natural el 1626 i el van tancar al públic el 1886.

En el marc dels actes del Tricentenari, l'Institut Botànic de Barcelona organitzarà l'exposició 'Salvadoriana. La col·lecció Salvador d'història natural del segle XVIII', que es podrà veure de l'abril al desembre de 2014.

Entre els materials adquirits hi ha nombrosos exemplars de les primeres edicions de ciència, filosofia, literatura clàssica i devoció d'autors com Linné, Tournefort, Boerhaave, Petiver, Commelin, Magnol, Imperato, Colonna i Ray. També hi ha paquets de correspondència dels segles XVII al XIX amb rellevants botànics europeus; fragments de minerals i fòssils.

Actualment, la biblioteca del Gabiney Salvador compta amb 1.346 volums, 4.025 exemplars a l'herbari general, 2.600 unitats de registre de moluscs, fòssils, minerals, insectes i 228 medicaments en flascons, entre altres materials. En total, la col·lecció supera les 8.000 unitats.

stats