Cinema
Cultura 22/08/2013

Tanca el cinema Lauren Gràcia de Barcelona

La falta de públic fa abaixar la persiana de la sala

Ara
2 min

BarcelonaAntoni Llorens, president de Lauren Films, va prendre la decisió definitiva: tancar el cinema Lauren Gràcia de Barcelona, que ahir va oferir les últimes sessions a les quatre sales. "Com deia Àngel Guimerà, els catalans som aficionats a fer teatre, però no a anar al teatre", va explicar Llorens a l'ARA.

"Per mi el cinema és el millor negoci, perquè estimo el cinema i és divertit, però fa trenta anys que això no funciona", insisteix. Els números són eloqüents: a les diferents sessions de dimecres només "hi van anar 200 persones" a veure Guerra mundial Z ; Cashback ; Gru, el meu dolent preferit ; Lobezno inmortal ; Una canción para Marion , i Els barrufets 2 , "que va ser la que va tenir més espectadors", diu Llorens.

"Cada vegada tenim més despeses, les distribuïdores americanes cobren per avançat i l'IVA al 21% ha sigut el toc final. Si perds un euro pots mantenir un negoci, però quan en perds mig milió a l'any no et recuperes mai", lamenta el president de Lauren Films, que a l'abril ja va haver de tancar les deu sales dels Lauren Viladecans i fa dos anys les deu dels Lauren Sant Andreu. El tancament dels de Gràcia deixa sense feina sis treballadors.

La crisi, tant la del sector cinematogràfic com l'econòmica, ha agreujat la situació de l'exhibició, però Llorens considera que el problema ve de lluny i és més profund. "Nosaltres hem abaixat els preus, però la gent no va al cinema", diu. Ara com ara Lauren manté a Barcelona les sales d'Horta i d'Universitat. "La perspectiva que ens queda és sobreviure", diu Llorens, que l'any 1997 va ser guardonat amb el Premi Nacional de cinema per la seva trajectòria en el sector de la indústria cinematogràfica.

El substitut del cinema Texas

Els Lauren Gràcia es van inaugurar el 1996 a l'espai que havia ocupat el cinema Texas, un dels pocs supervivents de l'època de les dobles sessions de reestrena. Durant disset anys s'ha mantingut com a multisala d'estrena, i el seu tancament és un capítol més en la progressiva desaparició de pantalles de cinema a Barcelona. L'any passat va abaixar la persiana el Renoir les Corts, i a finals de maig va tancar l'Urgel, que amb més de 1.800 butaques era la sala d'exhibició de cinema més gran de la ciutat.

stats