DANSA
Cultura 11/02/2016

El Mercat de les Flors es contagia dels Mal Pelo

La companyia presenta quatre espectacles recents, amb Jordi Savall i Niño de Elche

Antoni Ribas Tur
3 min
A El cinquè hivern Pep Ramis i María Muñoz fan dos personatges aparentment captius.

BarcelonaMal Pelo torna a presentar una iniciativa singular al Mercat de les Flors. El 2009 van portar-hi una retrospectiva dels seus espectacles i ara -fins al 21 de febrer- María Muñoz i Pep Ramis hi desembarquen amb quatre espectacles representatius de la seva activitat actual, entre la destil·lació, la saviesa, les trobades insòlites i nous camins artístics.

Els espectadors que no van poder veure El cinquè hivern durant el Grec el poden recuperar avui, demà i el cap de setmana vinent. És Mal Pelo en estat pur, un duet minimalista amb què Ramis i Muñoz s’han tornat a trobar com a artistes per prendre el pols al seu llenguatge coreogràfic i, a través de textos de l’escriptor Erri de Luca, parlar de temes com el pas del temps i la maduresa. A Pep Ramis i María Muñoz els duets també els serveixen per trobar espais d’intimitat entre ells dins la intensa activitat del seu centre de creació, L’Animal a l’Esquena, situat al Mas Espolla de Celrà, per on passen artistes de totes les disciplines. De fet, l’autora de l’espai sonor de l’espectacle, Fanny Thollot, forma part de la companyia Baró d’Evel i la van conèixer durant una estada de treball que la troupe de Blaï Mateu va fer a L’Animal a l’Esquena. “Hem fet duets cada sis o set anys. Ens serveixen per qüestionar el nostre llenguatge i, ara, per veure quin nivell de llenguatge tenim als 50 anys. Hem tret tota la palla i hem anat a l’essencial -diu Ramis-. No som tan atlètics però tenim més precisió, tot està més depurat. Però en cada espectacle s’edifiquen cossos diferents”.

El següent espectacle que presentaran, Istanbul (13 de febrer), torna a ser un exponent del seu desig de contagiar-se i nodrir-se d’altres artistes. En aquesta ocasió, el col·laborador de luxe és el mestre Jordi Savall. Si el seu fill Ferran va fer un espectacle amb la ballarina Shantala Shivalingappa, María Muñoz, Pep Ramis, Jordi Casanovas i Federica Porello dialogaran amb músiques armènies, gregues i sefardites interpretades per la formació Hespèrion XXI. “No és un espectacle sinó un concert. Serà una trobada molt fresca. També improvisarem a partir d’unes pautes, a veure on ens porta. No hi ha un acostament dramatúrgic especial, hem treballat molt des de la imaginació”, afirma també Ramis, i Muñoz subratlla del repertori la “duresa” de les peces armènies i posa l’accent a tenir els músics damunt l’escenari: “És molt emocionant i en la dansa contemporània passa poques vegades”.

Bach, el solo de María Muñoz, és una de les peces més emblemàtiques de la companyia. El va estrenar el 2004, l’ha ballat arreu del món i encara el segueix fent, però al Mercat de les Flors es podrà veure interpretat per la creadora i intèrpret Federica Porello (20 i 21 de febrer). “En Francesc Casadesús [el director del Mercat de les Flors] va insistir molt que el transmetés a una altra persona. Però no només has de transmetre la peça sinó el context en què va ser creada. Primer li vaig dir que no perquè vaig pensar que no seria capaç de fer aquest procés”, diu Muñoz, que al final va acceptar el repte. “Hi ha moltes coses que no es poden transmetre amb paraules i volia entendre a partir de quin estat emocional va crear els moviments -diu Porello-, i per això cal tenir paciència. Jo em sento molt més racional que la María”. I Muñoz hi afegeix: “Hi una cosa que ens uneix, que és un cert sentit de la musicalitat”.

Si aquest Bach proposa descobrir la María Muñoz degana de la dansa contemporània, pocs dies abans el públic també podrà veure el seu vessant més lúdic i arriscat a 7 lunas, en col·laboració amb el cantaor Niño de Elche (17 i 18 de febrer). El muntatge és fruit de la improvisació, arrenquen amb contenció però s’acaben deixant portar per l’experimentació.

stats