Dansa
Cultura 05/07/2013

Mor el coreògraf Joan Serra

Va estar llargament vinculat a la Fira Mediterrània de Manresa

Acn
2 min

ManresaJoan Serra, coreògraf, mestre de dansa i codirector de la companyia dansa Factoria Mascaró, ha mort aquest dijous, segons ha informat l'organització de Fira Mediterrània de Manresa, amb la qual va estar llargament vinculat des dels seus inicis. L'any 1999, en la segona edició del mercat, va codirigir la companyia Mascaró de Proa en un espectacle de dansa de carrer, i dos anys més tard ja presentaria la seva companyia, Factoria Mascaró amb l'espectacle 'Ai que em mullo', molt aplaudit a la Fira. Serra, nascut a Rubí el 1947, també va ser professor associat al departament d'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB, com a professor d'expressió corporal i dansa.

Expert en llenguatge del moviment i de la dansa, i alhora membre i fundador d''El Sac de Danses', Joan Serra havia assumit la direcció artística i pedagògica del Dànseu, l'escola d'estiu de dansa tradicional del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que durant uns quants anys es va gestionar des de la Fundació Mediterrània de Manresa. També havia estat membre del Consell de Cultura Popular del mateix departament.

Al llarg de la seva trajectòria, Serra va rebre diversos reconeixements, com el premi nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya per la coreografia 'Les XV cançons i danses de Frederic Mompou' el 1991; el premi del departament d'Ensenyament Danses Llunyanes l'any 1999; el premi al millor espectacle de carrer de la Fira Umore Azoka a Leioa (Euskadi) per l'espectacle 'Ai que em mullo', el 2002, que precisament s'havia estrenat un any abans a la Fira Mediterrània, i el guardó del Mèrit a la Dansa Tradicional Catalana de l'Obra del Ballet Popular el 2005.

Segons ha informat la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, aquesta setzena edició, el mercat d'espectacles d'arrel tindrà una mirada cap a l'abundant tasca duta a terme per Joan Serra, especialment en el seu vessant més pedagògic d'apropament de la dansa tradicional als infants i als nous públics.

stats