Cultura 06/05/2016

‘Els cors purs’ al Romea: un amor impossible en temps de guerra

Oriol Broggi estrena un drama ambientat a la Irlanda dels anys 20

A.r.t.
2 min
‘Els cors purs’ al Romea: un amor impossible en temps de guerra

BarcelonaAbordar la idea de puresa en una Europa on es produeixen atemptats jihadistes i creix l’extrema dreta xenòfoba pot ser arriscat. També ho pot ser la història d’una dona que envia a la mort el pare del seu fill perquè han quedat en els bàndols oposats a la guerra civil irlandesa, la que narra Els cors purs, el muntatge que el director Oriol Broggi ha creat a partir de la novel·la curta del francès Joseph Kessel Mary de Corck. Fa una quinzena d’anys que volia fer-la i li ha arribat l’hora: les funcions comencen diumenge al Teatre Romea, que coprodueix l’obra amb la companyia de Broggi, La Perla 29. L’estrena oficial serà dimecres i les funcions es perllongaran fins al 19 de juny. “Els cors instintius són purs sense que hi intervingui cap noció moral, purs a la manera del vi, d’una pedra o d’un peix, purs per la seva violència i la seva integritat”, diu el text de l’obra.

Malgrat que Broggi reconeix que es poden trobar paral·lelismes amb la Irlanda on s’enfrontaven els partidaris de Michael Collins i els d’Éamonn de Valera, més que subratllar per què l’obra pot ser oportuna ara, posa en relleu la seva rellevància com a “drama” i el fet que li ha permès innovar dins del seu estil amb “verticalitat”. Com els amants dels quadres de Marc Chagall, la parella protagonista, interpretada per Miranda Gas i Borja Espinosa, s’enlairen damunt l’escenari mentre el seu fill, que encarna, com altres personatges, Jacob Torres, els segueix amb la mirada. Segons Espinosa, Els cors purs “és un conte d’amor, no una història política”.

Com diu Broggi, el muntatge és “molt manual” i, alhora, “hi ha molta maquinària”. “Agafar aquesta història, que no és una obra de teatre, i portar-la a l’escenari té la gràcia que no està tot escrit i l’has d’acabar com ho fem els de teatre, damunt l’escenari”, explica Broggi.

Una dona “molt dura” i “encegada”

Els cors purs suposa el debut al Romea de Miranda Gas, filla del director Mario Gas i l’actriu Vicky Peña, i l’entrada en aquest teatre de la generació més jove d’una nissaga d’actors i actrius que es remunta als seus avis materns, Montserrat Carulla i Felip Peña. Del seu personatge, Miranda Gas en destaca que és una dona “molt dura” i “encegada”.

A més dels tres intèrprets, Els cors purs compta amb la participació de tres músics que tocaran temes tradicionals irlandesos i altres més recents. Oriol Broggi i l’altre responsable de l’adaptació, el dramaturg Marc Artigau, s’han permès dues llicències. Segons Broggi, “per explicar la història correctament” i “encoixinar-la” han elaborat un pròleg a l’acció i han desenvolupat un final en què han imaginat els remordiments del nen protagonista vint anys després de l’acció, perquè va fer arribar al seu pare la nota que li havia donat la seva mare i que el va portar a una emboscada mortal.

“Hem intentat fer un poema visual, textual i musical”, assegura Broggi. L’estrena d’ Els cors purs coincideix amb un altre muntatge de La Perla 29 ambientat a Irlanda, Dansa d’agost, de Brian Friel, que es pot veure a la Biblioteca de Catalunya fins diumenge.

stats