Cultura 01/12/2014

El Teatre Lliure es convertirà en un estudi de ràdio amb el projecte 'Ones lliures'

Marc Artigau, Manuel Dueso, Jordi Oriol i Marilia Samper creen quatre peces que seran enregistrades al Lliure i emeses després a Catalunya Ràdio

Acn
2 min
Marc Artigau, Jordi Oriol, Marilia Samper i Manuel Dueso, amb el director del Lliure, Lluís Pasqual, i el de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera

BarcelonaQuatre dramaturgs, Marc Artigau, Manuel Dueso, Jordi Oriol i Marilia Samper han acceptat l'encàrrec del Teatre Lliure per escriure i dirigir cadascun una peça radiofònica de 30 minuts cada una en el projecte 'Ones lliures'. Aquest dimecres i aquest dijous a l'Espai Lliure del Lliure de Montjuïc seran llegides i enregistrades dues peces a cada sessió i seran emeses posteriorment a Catalunya Ràdio. "Totes les peces parlen de la por a viure", ha explicat Fèlix Riera, director de Catalunya Ràdio, que ha assenyalat que cada una de les quatre peces tracta "aspectes de la societat occidental i parlen d'una societat opulenta, sorollosa i hiperconnectada i que té por a la mort, a la passió i al compromís".

El primer que es podrà veure -o escoltar- és 'Nduti' de Marc Artigau amb els actors Manel Barceló, Glòria Cano, Marta Marco, Òscar Muñoz, Joan Solé i Jordi Oriol. El seguirà el mateix dia '19:06 afirmatiu' de Manuel Dueso amb Manel Barceló, Manuel Dueso, Jaume Madaula, Òscar Muñoz i Joan Peris. Aquestes dues lectures tindran lloc aquest dimecres i s'emetran per Catalunya del "24-31 de desembre a l'horari de tarda nit", com ha explicat Riera.

Un dia després serà el moment de 'Memòria plena' de Jordi Oriol amb els actors Joan Carreras, Mercè Comes, Belén Fabra, Muguet Franc, Mont Plans i Pau Roca. La darrera lectura radiofònica serà 'Línies' de Marilia Samper, que comptarà amb les interpretacions de Ricard Farré, Muguet Franc, Camilo García, Dolors Martínez, Mont Plans i Pau Roca.

Riera ha ressaltat que les quatre peces tenen molts punts en comú. "Els oients i els espectadors es trobaran amb temes que parlen sobre coses que ens estan passant en aquests moments", ha recalcat. "Totes les peces parlen de la por a viure", ha manifestat. Els temes van des de la pena de mort '19:06 afirmatiu' a la història d'un home a 'Nduti' que se'n va a Moçambic a comprar una cosa que no pot comprar a Occident i les peripècies que viu, i a un relat sobre la sortida de presó d'un pare de família i com el reben les seves persones més pròximes.

Per la seva part un dels dramaturgs Manuel Dueso ha apuntat que ha estat un interessant exercici perquè han escrit per encàrrec per un mitjà com és la ràdio però sense deixar de ser un mateix ni deixar d'explicar el què es vol. "Quan et posen entre l'espasa i la paret has de fer anar molt la imaginació, que no s'ha d'oblidar mai". Dueso també ha ressaltat que els textos que s'han escrit parlen d'una societat i s'enfronten a una realitat que es viu ara.

Teatre per a la ràdio

En la mateixa línia del què ha dit el director del Lliure, Lluís Pasqual, Riera ha explicat que en l'àmbit radiofònic aquest projecte no és una novetat, però sí ho és la manera de pensar teatre per ràdio des del començament de l'obra. "La novetat és recórrer en aquests moments al món teatral i al món de la ràdio" per recuperar aquest llenguatge radiofònic que s'ha anat perdent en el temps envers l'actualitat. "Aquests projectes permeten recuperar un temps més tranquil".

Els espectadors -o oients- podrà assistir aquest dimecres i aquest dijous a l'Espai Lliure del Lliure de Montjuïc on podran veure l'enregistrament d'aquestes històries, dues dimecres i dues el dijous.

stats