Cultura 26/05/2015

Les pel·lícules de Vicente Aranda: de 'Fata Morgana' a 'Luna caliente'

Una mirada crítica, irònica i força amarga de la societat espanyola

Ara
2 min

BarcelonaEl cineasta barceloní, Vicente Aranda, ha mort als 88 anys. Autor de films com 'Libertarias', 'Juana la Loca' o 'Amantes', amb la qual va guanyar dos Goya, el 1988 va rebre el Premi Nacional de Cinematografia. Va dirigir la seva darrera pel·lícula, 'Luna caliente' el 2009, quan tenia 83 anys.

'Fata Morgana' (1965)

Amb aquest trencador film futurista, Aranda retrata una Barcelona desèrtica per on es passegen assassins en sèrie. Els ciutadans se senten fatídicament atrets per aquests psicòpates.

'Cambio de sexo' (1976)

Va ser un dels primers films a Espanya que va tractar un tema tan polèmic com el canvi de sexe. Relata la història d'un adolescent a qui el pare vol convertir tant sí com no en un home. Aquest adolescent acaba marxant a Barcelona i treballant en el món de l'espectacle.

'La muchacha de las bragas de oro' (1979)

Inspirada en una novel·la de Juan Marsé, explica la relació entre un escriptor amb passat falangista que viu retirat i la seva neboda.

'El Lute: camina o revienta' (1987)

Va tenir una segona part, 'El Lute II: mañana seré libre' (1988). Amb Imanol Arias i Victoria Abril, explica la història d'Eleuterio Sánchez, un delinqüent dels anys 60.

'Amantes' (1991)

Un triangle amorós amb dos "bons" nois de províncies i una dona desesperada. Un film angoixant amb un final tràgic que va arribar al Festival de Berlín, on Victoria Abril va obtenir l'Ós de Plata.

'Libertarias' (1996)

Vicente Aranda va rodar aquest film el 1996, feia 20 anys que ho anhelava. El seu objectiu era recuperar i reivindicar la memòria dels qui van perdre la Guerra Civil, i per fer-ho escull un dels col·lectius que més en van patir les conseqüències: les dones anarquistes.

'Juana la Loca' (2001)

Aranda converteix la filla i hereva d'Isabel la Catòlica, coneguda com Juana la Loca, en una dona apassionada, intel·ligent, lúcida i ferida. Trenca amb el mite que la hereva dels reis catòlics era una dement.

'Tirante el Blanco' (2006)

Aranda s'inspira en la novel·la de Joanot Martorell per recrear-se sobretot en les escenes més eròtiques, com la relació entre l'heroi i Carmesina, la filla de l'emperador bizantí.

'Luna caliente' (2009)

La darrera pel·lícula de Vicente Aranda també reivindica la memòria històrica i relata els dies en què en una Espanya encara franquista es van celebrar els judicis de Burgos.

stats