POLÍTICA CULTURAL
Cultura 04/04/2012

Xavier Solà nega al Parlament haver-se enriquit a través dels càrrecs públics

L'oposició en ple lamenta la "poca claredat" en les explicacions del secretari general de Cultura, PSC i ICV-EUiA li demanen la dimissió, i el PP, que ho investiguin l'Oficina Antifrau o la Sindicatura de Comptes

Acn
3 min
Xavier Solà, secretari general de Cultura

BARCELONAEl secretari general de Cultura, Xavier Solà, ha defensat que no s'ha enriquit a través dels càrrecs públics. En una compareixença al Parlament tutelada per bona part del departament de Cultura –el conseller Mascarell escoltava les explicacions del segon de la seva conselleria des de primera fila i Fèlix Riera i Vicenç Villatoro, entre d'altres, ho feien des dels seients posteriors–, Xavier Solà s'ha defensat de les acusacions que apuntaven que hauria cobrat diners a través d'una empresa que compartia amb Josep Maria Matas per una gestió d'uns pisos de protecció oficial a Vic promoguts per una fundació privada de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), on tots dos ocupaven càrrecs de responsabilitat.

En paral·lel, també ha donat explicacions sobre l'elaboració del catàleg de masies que va fer per a l'ACM mentre hi va estar vinculat com a cap dels serveis jurídics –entre el 2000 i el 2007– i pel qual va cobrar el 2009 a través de 65 factures inferiors als 3.000 euros un valor total de 193.000 euros, IVA inclòs. Solà ha defensat que, inicialment, va emetre una única factura per l'import total del projecte, però que l'entitat municipalista li va demanar que ho fes en 65. El número dos del departament va emetre les factures dos anys després de deixar el càrrec que ocupava a l'ACM.

Així mateix, ha reconegut que per fer-ho va comprar una societat perquè havia de facturar-ho abans de finals del 2009 i no tenia temps de constituir una societat. "Comprar una empresa és il·legal? No. És immoral? No", ha reblat, i ha insistit que es va inscriure al registre i que va canviar-ne l'objecte social.

Diverses informacions publicades pel diari 'El País' i que han reproduït els diputats del Parlament informen que amb aquests beneficis Solà s'hauria comprat un pis a Cadaqués per un valor de 180.000 euros que no s'hauria inscrit. "No m'ha vagat, però ho he pagat amb xecs i es pot comprovar", ha insistit. "Amb els diners que guanyo treballant puc fer el que em sembli, diria", ha afegit Solà.

S'ha volgut destruir una persona

Durant la seva primera compareixença, el secretari general de Cultura ha desgranat el seu currículum. Ha sigut acusat pels grups de l'oposició de "falta de concreció" i de desenvolupar tasques incompatibles i èticament reprovables. Solà ha afirmat: "El problema no el tinc jo, massa sovint el té la política, i tots plegats hem de fer aquesta reflexió. Estem fent un mal a la dignificació de les nostres professions", ha insistit. Al seu entendre, s'ha volgut "destruir una persona, el seu prestigi personal i la seva feina". S'ha mostrat convençut que el desenvolupament dels seus càrrecs era "compatible" i que tothom sabia que era el director de la fundació perquè surt "fins i tot en el seu currículum". "No sé si hem de recomanar a la gent cues de pansa", ha criticat.

PSC i ICV-EUiA reclamen la dimissió de Solà

Tots els grups de l'oposició han coincidit en el fet que els càrrecs exercits i la seva entrada al Govern eren "incompatibles", "èticament reprovables" i "políticament injustificables".

La diputada Consol Prados ha dit: "Per emetre les factures compra una empresa inactiva, una empresa pantalla que mai més ha facturat res, i tot això mentre és regidor d'Urbanisme i Cultura", ha insistit, després d'afegir que amb la compareixença "no s'han aclarit els dubtes". Davant d'això, el PSC i ICV-EUiA li han reclamat la dimissió i, en cas que no es faci efectiva, que el conseller de Cultura el cessi.

En una línia similar s'ha expressat la diputada del PP Alicia Alegret, que ha considerat que és "difícil de pair políticament". "Ha parlat de tot menys del que havia de parlar", ha insistit. Al seu entendre, ha barrejat l'activitat privada amb càrrecs públics. "Si és possible, alguna cosa està fallant en el sistema. Si fos legal i normal, no hauria vingut mig departament de Cultura ni seríem aquí", ha considerat, entenent que Solà ha signat convenis "sent art i part". Per això, ha demanat que investigui l'expedient l'Oficina Antifrau o la Sindicatura de Comptes.

La diputada ecosocialista Dolors Camats ha afirmat: "M'és igual si és legal, això ho dictaminen els tribunals, aquí el que cal demanar als responsables polítics és que hi hagi ètica i responsabilitat pública, i no ens sembla que aquest comportament vagi en aquesta línia", ha afegit. "No ha dit que ha fet d'escolanet però, malgrat que sembla que dóna tanta importància a l'ètica, el seu comportament no n'és, d'ètic", ha conclòs.

Pere Bosch, diputat d'ERC, ha lamentat que les darreres setmanes estigués "més interessat" a desmuntar el missatger que en el missatge i ha criticat que hagi fet una intervenció biogràfica com la que es podria trobar "a l'Enciclopèdia Catalana".

Finalment, el diputat de CiU Jordi Turull ha criticat que es vulgui traspassar la "decadència de l'anterior govern" a l'actual i que només es va "a cop de titular". "S'està practicant un exercici de maccarthisme en estat pur i vostè és només un instrument més en la línia d'enfonsar l'adversari per surar una mica", ha criticat. Així, Turull ha demanat a l'oposició "coherència".

stats