CINEMA
Cultura 24/05/2013

Tanca, després de mig segle, el cinema Urgell de Barcelona

La sala més gran de la ciutat, on es van estrenar films com 'Bonny and Clyde', 'ET' o 'Superman', havia viscut un nou èxit popular gràcies a les sessions de Phenomena

Ara
2 min

BarcelonaEls cinemes Urgell –que gestiona l'empresa Balaña– tanquen portes el 30 de maig, segons ha confirmat aquest divendres la responsable de màrqueting de l'empresa a l'ARA per "manca de rendibilitat econòmica". "És insostenible", ha dit, i ha atribuït la decisió –que feia mesos que ajornaven– a un "cúmul de circumstàncies": els canvis de models d'explotació del cinema, la baixada de la venda d'entrades i a un equipament que havia quedat antiquat. L'empresa no té cap projecte, de moment, de reconversió del cinema. L'última pel·lícula que s'hi haurà estrenat, aquest cap de setmana, és 'Fast and the furious 6'.

L'Urgell (situat al carrer Comte Urgell, 29) és el cinema més gran de Barcelona, amb 1832 localitats. Va ser la quarta sala que va obrir Pedro Balanyà als anys 60, després del Novedades, el Palace i l'Aribau. Va inaugurar-se el 20 de setembre de 1963 amb la projecció de la pel.lícula 'Carmen Jones' d'Otto Preminger, que va estar en cartell quatre setmanes. Un dels primers èxits va ser 'Lawrence d'Aràbia', amb Peter O'Toole i Alec Guiness; també 'El gran combate', amb James Stewart i Richard Widmark; 'La muerte tenía un precio' amb Clint Eastwood i Lee Van Cleef; i 'Bonny and Clyde', amb Faye Dunaway i Warren Beatty. Les dimensions de la sala el van fer carn de mítics 'blockbuster': 'Tiburón 2', 'Superman' i 'Encuentros en la tercera fase' van arrasar als 70, i als 80 'En busca del Arca Perdida', 'Superman II' i 'E.T.'.

L'Urgell, però, va anar perdent ganxo amb l'aparició de les multisales. Fins que va arribar Phenomena, que programava precisament èxits dels 70, 80 i 90 –'Polstergeist', 'Conan', 'Flash Gordon', 'Los Goonies'–, i defensava l'experiència social d'anar al cinema. El setembre passat es va saber que Balaña no renovava el Phenomena als Urgell per un canvi en la seva política d'explotació i després de mesos de negociacions, cosa que feia témer el pitjor, donat l'èxit insòlit de les sessions. Phenomena ha buscat altres emplaçaments. L'Urgell tanca."D'un event no viu un cinema"

stats