Cinema
Cultura 28/04/2015

El documental 'La llista de Falciani' obrirà el festival DocsBarcelona

La memòria, els drets fonamentals, la superació, el medi ambient i l'economia seran els eixos de la divuitena edició

Acn
3 min
El director del DocsBarcelona, Joan Gonzàlez, a la foto de família de la 18a edició del festival / ACN

BarcelonaTorna el DocsBarcelona que aquest any celebra del 25 al 31 de maig la 18a edició, un festival que enguany ha programat 42 pel·lícules de 26 països que es projectaran a l'Aribau Club, el CCCB i la Pedrera. Documentals que se centraran en retrats personals de grups i famílies, històries de superació, testimonis de la memòria històrica i de la defensa dels drets fonamentals, així com reflexions sobre el medi ambient i l'economia. La programació arrenca amb 'La llista de Falciani', de Ben Lewis, i es tancarà amb la projecció de 'Dancing with Maria', d'Ivan Gergolet. Una de les novetats d'aquest any és la creació de la DocsBarcelona Documentary School amb la Blanquerna.

El director del DocsBarcelona, Joan Gonzàlez, ha definit la 18a edició com "un festival molt polièdric amb pel·lícules molt diverses que tracten sobre el sistema capitalista, films intimistes i altres amb un focus ecològic". Gonzàlez ha dit que alguns dels temes són ecologia, descobrir el misteri, el món íntim d'alguns personatges i el retrat de personatges especials. "Es fa difícil agrupar amb temàtiques", ha reconegut.

Les projeccions comencen el 27 de maig amb 'La llista de Falciani' del director Ben Lewis, una coproducció entre Alemanya i Catalunya. La cinta posa al descobert les pressions que un extreballador del banc HSBC ha patit des que va filtrar les dades de 130.000 comptes bancaris de ciutadans de 180 països als governs afectats. El director del festival ha destacat que s'obre per primera vegada el certamen amb una producció catalana. "És una pel·lícula que impactarà molt", ha ressaltat Gonzàlez. També hi ha altres documentals que tracten sobre la crisi econòmica com 'El visionari. L'home que preveia l'economia mundial' i 'Greece: days of change'.

'Dancing with Maria', d'Ivan Gergolet, serà l'encarregada de tancar el festival el diumenge 31 de maig. La pel·lícula descobreix la ballarina argentina de 93 anys María Fux, un testimoni de la lluita contra les fronteres del propi cos i de les limitacions autoimposades. "És una història tendra i petita situada a Buenos Aires", ha apuntat Gonzàlez. Altres documentals que aposten per la força dels seus protagonistes són 'Game over', 'Els Böhm, arquitectura d'una família', 'The Mulberry house', 'Ne me quitte pas' i 'Tea time'.

Joshua Oppenheimer, un dels noms destacats del DocsBarcelona

Un dels noms destacats d'aquesta edició és el realitzador nord-americà Joshua Oppenheimer, qui fa dos anys ja va guanyar el Premi DocsBarcelona a la Millor Pel·lícula amb 'The Act of Killing'. Oppenheimer torna al festival amb 'La mirada del silenci' ('The Look of Silence'). Si 'The Act of Killing' era un retrat de la impunitat dels botxins de Suharto, el nou documental porta als espectadors l'emocionant testimoni de les víctimes. La seva productora, Signe Byrge Sørensen, nominada a l'Òscar per la primera de les pel·lícules, explicarà la seva filmografia a la ja clàssica Master Class del DocsBarcelona '7 plans 7'.

La memòria i el medi ambient

La memòria històrica també jugarà un paper fonamental en aquesta edició amb dos documentals: 'Temps de Caritat, un retrat de l'Antiga Casa de la Caritat de Barcelona', seu actual del CCCB, i 'Las Sinsombrero', una reivindicació de les dones que van formar part de la revolució cultural de la Generació del 27. La postglobalització és un dels altres temes amb propostes sobre l'explotació dels recursos naturals i el canvi climàtic –'Virunga', 'Good Things Await', 'Bikes VS Cars', 'Los Castores'– o el canvi social –'Spartans', 'Alentejo', 'El tram final', 'Monte adentro'.

DocsBarcelona reformula enguany el seu mercat de finançament. Els Speed Meetings seran l'activitat professional principal on es reuniran realitzadors i productors d'arreu del món amb més de 30 finançadors internacionals. Tots ells participaran al nou mercat en el qual 40 projectes d'arreu del món lluitaran per aconseguir finançament.

DocsBarcelona Documentary School

Amb la celebració de la 18a edició, el festival crea la DocsBarcelona Documentary School en aliança amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat de Blanquerna. El programa iniciarà l'activitat el curs 2015-2016 amb el Màster en Direcció i Producció Executiva de Documentals i el Diploma d'Especialització Universitària en Documental Interactiu i Transmèdia. El curs monogràfic 'El meu primer documental' serà un primer tast dins del marc del festival.

Així mateix, 'El Documental del Mes' celebra 10 anys recuperant al festival quatre dels més de 100 títols estrenats en aquest extensiu circuit de distribució: '5 broken cameras', 'El seu nom és Sabine', 'Nömadak TX' i 'Pecados de mi padre'.

També s'ha anunciat que el DocsBarcelona vol seguir internacionalitzant la seva activitat. El certamen ja té edicions a Colòmbia amb DocsBarcelona+Medellín i a Xile amb SurDocs a Puerto Varas. Actualment, està treballant en el projecte d'una propera edició al Brasil a la ciutat de Gramado.

stats