Cultura 09/06/2016

Les 4 exposicions de còmic destacades del CaricArt

Caricatures d'Anthony Garner i 'La parejita' de Manel Fontdevila s'exposen a Lleida

Ara
2 min
Les 4 exposicions de còmic destacades del CaricArt

BarcelonaCaricArt és la el projecte impulsat per l'Associació Tantatinta amb diferents entitats i administracions del país per divulgar el dibuix i en especial l'humor gràfic, la historieta o còmic, la il·lustració i el dibuix animat. En l'edició 2016 cal destacar quatre exposicions:

'Exagerados' a la Biblioteca de Lleida

Humoràlia ha volgut fer una mostra col·lectiva de quatre grans autors rellevants de l’actualitat com són Omar Figueroa 'Turcios', Joaquín Aldeguer, Matías Tolsà i Anthony Garner 'Ant'. Quatre caricaturistes mostren les seves obres del 7 de juny al 31 d'agost.

Caricatura prové del terme italià 'caricare', que vol dir ‘exagerar’. Els primers d’utilitzar aquest estil, i per tant els que són considerats els pares de la criatura, foren els germans Carracci, pintors gairebé contemporanis de Leonardo da Vinci, que també dibuixà caricatures.

'La parejita' de Manel Fontdevila a la Biblioteca de Lleida

Manel Fontdevila (Manresa, 1966) és un autor amb una llarga trajectòria creativa, centrada especialment en el camp de l’humor gràfic: ja siguin acudits publicats a Regió 7, Público, El Diario.es, com historietes curtes com ara 'La Parejita', 'Para ti, que eres joven' o novel·les gràfiques com ara 'Súper Puta', 'No os indignéis tanto', etc.

'La Parejita' és el motiu de l'exposició: una sèrie protagonitzada per Emilia i Maurici, una parella jove, tot i que ara ja no tant, que els lectors, abans d’'El Jueves' i ara d’'Orgullo y Satisfacción', han vist formar-se durant 22 anys.

'Butifarra' a la Transició al Col·legi de Periodistes de Girona

'Butifarra!' és una publicació que va néixer a la ciutat de Barcelona amb l’esperit de ser una eina al servei dels barris i dels moviments populars que en aquell moment lluitaven per la democràcia i la justícia social. El treball d’aquell equip de joves professionals, dibuixants, guionistes i periodistes, que feien servir la historieta i l’humor gràfic com a nous llenguatges d’informació i de pedagogia política, es va anar estenent a altres ciutats de Catalunya: Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Lleida, Tarragona... i posterior- ment arreu de l’Estat en una experiència única que es desenvoluparia en noves publicacions.

Alguns d’aquells autors eren o esdevindrien protagonistes del que aleshores es coneixia com a nova historieta: Max, Azagra, Juanjo Sarto, F. P. Navarro, Alfonso López, l’Avi, Gallardo y Mediavilla, Luis García, Montse Clavé, El Cubri, Rafel Vaquer, Marika i un llarguíssim etcètera.

Gols de tinta al Museu de Granollers

'Gols de Tinta' vol mostrar el futbol a través de la mirada dels dibuixants. Lluny de pretendre ser una història exhaustiva d’aquest esport, vol explicar-ne 120 anys d’existència a Catalunya amb una mirada diferent: cartells, pòsters, cromos i tota mena de material imprès, i especialment en diaris i revistes, obra de Xirinius, Castanys, Muntañola, Oscar... a través dels dibuixos originals o de les publicacions que s’editaren en el seu moment.

stats