ART
Cultura 02/06/2012

Els museus Dalí, candidats a ser Patrimoni de la Humanitat

Laura Serra
2 min
Els museus Dalí, candidats  a ser Patrimoni de la Humanitat

BARCELONA.El tres grans referents dalinians del món -el Teatre-Museu Dalí de Figueres, la Casa de Portlligat i el Castell Gala-Dalí de Púbol- optaran a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. El que es coneix com a triangle dalinià vol aconseguir el reconeixement definitiu de l'artista empordanès i la protecció del seu entorn creatiu a través d'un títol mundial que ja ostenten les obres d'Antoni Gaudí, les esglésies de la vall de Boí i el monestir de Poblet, entre d'altres.

Els alcaldes dels tres municipis van presentar ahir la candidatura, que dirigeix Carme Polo, i van avisar que serà "un camí llarg", segons l'alcalde de Figueres, Santi Vila. Si bé asseguren que la Generalitat l'ha vista amb bons ulls, hauran de persuadir el ministeri de Cultura perquè porti la candidatura a París i sigui l'interlocutor amb la Unesco. El Consell de Patrimoni es reuneix a la tardor i ja s'hi haurien de buscar complicitats per superar els rivals d'altres països. Després de l'estiu se sabran quins monuments espanyols són candidatures fermes. La proclamació del triangle dalinià com a Patrimoni de la Humanitat es produiria el 2014.

El requisit per a la selecció com a element protegit per la Unesco és que es tracti de projectes universals -els museus Dalí els visiten 1,3 milions de persones a l'any-, excepcionals i autèntics. El Teatre-Museu de Figueres va ser concebut pel geni, que el va idear als anys 60 i el va inaugurar el 1974. Recorre tot el seu univers, inclou obres crucials i peces que Dalí va fer expressament. La casa de Portlligat va ser la seva única residència habitual des que el 1930 va instal·lar-se en una barraca de pescadors, en un paisatge aïllat i inspirador. El 1982, amb la mort de Gala, va traslladar-se al castell de Púbol i va convertir un edifici medieval en un mausoleu de la seva musa. La principal dificultat perquè aquest patrimoni l'empari la Unesco -garantia d'atracció turística i de preservació- és que es tracta d'un artista contemporani. Les ruïnes d'Empúries ja van iniciar un projecte similar i no va arribar a bon port.

stats