CINEMA
Cultura 09/02/2011

La productora del film 'La mula' es querella contra Ignasi Guardans

La productora espanyola de la pel·lícula "La mula", Gheko Films, ha interposat avui una querella contra l'exdirector general de l'ICAA Ignasi Guardans i contra els seus homòlegs britànics, als quals responsabilitza que la cinta no pugui estrenar-se

Efe
2 min

BarcelonaSegons els advocats de Gheko Films, l'estrena de la pel·lícula es va encallar l'octubre passat en negar-li Guardans l'aprovació ministerial a petició dels instituts de cinema d'Anglaterra i Irlanda, coproductors de la cinta, després d'haver-se negat la productora espanyola a signar uns documents referents al repartiment de drets sobre el film.

Guardans, al qual Gheko acusa de prevaricació, tràfic d'influències i suborn, sosté, en canvi, que la pel·lícula no s'estreni es deu al fet que un jutge anglès ho va prohibir, i considera, segons que va dir a Efe, que la querella "no té futur".

El jutge al qual fa referència Guardans va intervenir atenent els requeriments del cineasta britànic Michael Radford, director i productor de la pel·lícula, que havia abandonat el rodatge quatre dies abans de la seva finalització per desavinences en matèria de drets d'explotació amb la productora espanyola.

Radford pretenia, segons els demandants, que la productora espanyola cedís a la britànica els seus drets d'explotació.

La querella interposada avui en un jutjat d'instrucció de Madrid, l'admissió o no de la qual a tràmit es coneixerà demà, va també dirigida contra els homòlegs de Guardans a Gran Bretanya: John Woodward, que era responsable de la "United Kingdom Film Commision", i Simon Perry, de l'"Irish Film Board" (IFB), encara en el càrrec.

La productora s'ha querellat també contra el propi Radford i contra María del Carmen Hernández Antolín, exsubdirectora general de Foment de la Indústria Cinematogràfica i Audiovisual.

"Quan vam anar a presentar el recurs, vam consultar l'expedient i vam veure una correspondència de Guardans (en forma de correu electrònic) amb la resta de querellats, que li sol·licitaven que la pel·lícula no es qualifiqués, o que, d'altra manera, cessaria la cooperació", asseguren els advocats de la productora espanyola.

Guardans, en declaracions a Efe, ha reconegut que les tres autoritats cinematogràfiques implicades -espanyola, anglesa i irlandesa- es van coordinar per prendre "una sèrie de decisions" sobre una determinada situació jurídica, però que no tenen res a veure amb el dret penal.

"L'única decisió que vaig prendre sobre 'La mula' estava encara sotmesa a recurs administratiu quan me'n vaig anar. Va ser una decisió administrativa sobre l'expedient", ha assegurat. "I no la va prendre Ignasi Guardans, la va prendre el director general de Cinema".

"En termes personals, aquí no hi ha res", ha explicat l'exdirector general de Cinematografia. Si hi hagués alguna referència de tipus econòmic cap a la meva persona hi hauria una querella meva de tornada", ha sentenciat Guardans.

stats