Cultura 12/04/2013

Com era la vida sexual dels romans?

Una exposició revela, al Museu de Badalona, les aventures, seduccions i passions dels antics romans

Ara
2 min

Badalona"Estan bojos, aquests romans!". La frase, sortida dels còmics d'Astèrix, sintetitza la visió d'un poble, el romà, presentat sempre com més aviat rude, primari. Mentre que Grècia ha passat a la història com un bressol de civilització, sofisticada i refinada, Roma ha sigut retratada d'una forma completament diferent: violenta, militar, decadent. Fins al 30 de juny, una exposició al Museu de Badalona vol aportar llum a un aspecte molt concret de la vida quotidiana dels romans: la seva sexualitat.

Prostitució, adulteri, heterosexualitat, homosexualitat... La vida sexual dels antics romans era gaire diferent de la nostra? Tant les històries divines com les humanes estan plenes d'aventures amoroses, estratègies de seducció, passions, enganys i desenganys. 'El sexe a l'època romana', una mostra organitzada per Arqueoxarxa, desvela els aspectes més íntims de la vida dels romans a través d'una selecció de peces conservades a les col·leccions catalanes.

Potser conseqüència d'aquest aspecte militar i conqueridor, els romans es vantaven de les seves conquestes sexuals. Els grafits, de text o amb imatges, eren habituals a les parets de Roma, amb detalls explícits. En un àmbit més cortesà, moltes vil·les tenien pintures i mosaics de tema eròtic, una iconografia habitual als bordells i els banys públics. També objectes com gerres i plats es decoraven amb motius eròtics o obertament pornogràfics. Motius impensables a partir d'aleshores però relativament habituals en certs àmbits. Entre els més habituals hi ha escenes de parelles o trios practicant sexe o reproduccions d'homes amb penis enormes. Seguint tradicions antigues, la reproducció de l'òrgan sexual masculí era vista, de fet, més com un símbol de poder que no pas com una imatge sexual.

Programa d'activitats

Reproduccions de pintures explícites i alguns dels textos llatins més suggeridors, com els d'Ovidi, Sèneca o Suetoni, són algunes de les peces que es poden veure a la mostra, pensada, segons diu el Museu de Badalona, per a un públic adult. Però, més enllà dels objectes, 'El sexe a l'època romana' vol aportar llum a la sexualitat del poble romà a partir d'un ampli programa d'activitats que inclou des de tallers de gastronomia fins a espectacles teatrals o conferències.

El cicle de conferències ha convidat cinc experts en temes de l'antiguitat clàssica, que parlaran d'aspectes com la vida sexual dels emperadors o la relació entre Cleopatra, Marc Antoni i Juli Cèsar. El taller de gastronomia se centrarà en menjars afrodisíacs, mentre que la companyia Magatzems Cortina oferirà l'espectacle 'Converses de meuques'.

Entre les activitats al voltant de la mostra hi ha la visita nocturna a les Termes i el Decumanus, en la qual, coincidint amb la Nit dels Museus, es recitaran poemes eròtics d'autors llatins.

Podeu consultar el programa complet al web del Museu de Badalona.

stats