AJUST RESPOSTA AL RESCAT
Dossier 12/07/2012

Rebuig frontal de l'esquerra i suport de CiU

Joan Faus - Madrid
4 min
Rebuig frontal de l'esquerra i suport de CiU

Rubalcaba fa equilibris i critica amb suavitat els ajustos

La del PSOE va ser la reacció més sorprenent als ajustos anunciats per Mariano Rajoy. El secretari general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, només va dedicar la part final de la seva primera intervenció a criticar les noves tisorades. Ho va fer amb el mateix to pausat amb què abans havia repassat els sis mesos de gestió del govern del PP. Rubalcaba era conscient que havia de fer un joc d'equilibris: no podia criticar amb duresa la pujada de l'IVA o les retallades a funcionaris i pensionistes perquè l'executiu del PSOE també va fer ajustos en aquests àmbits. La solució que va trobar a l'embolic va ser dir que amb les retallades del PSOE no calia anar més enllà. Un argument que va utilitzar sobretot en el seu rebuig a la pujada de l'IVA.

Rubalcaba va tractar d'oferir alternatives. Va tornar a demanar a Rajoy un pla conjunt per al que queda de legislatura que garanteixi "austeritat justa i creixement", que inclogui per exemple un impost a les grans fortunes i un augment dels gravamens a l'alcohol i el tabac. En el segon torn de rèplica, el líder socialista va endurir el discurs. Va titllar els ajustos d'"injustos" perquè generaran "més crisi, atur i desconfiança". "Ara els culpables són els funcionaris, els aturats, els regidors, els únics que no, són els defraudadors d'Hisenda", va afegir.

CiU avala les retallades però demana coherència al PP

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, va donar suport, amb matisos, a les noves retallades. La federació, que va votar a favor del primer pla d'ajust del govern del PP, va avalar la pujada de l'IVA però va demanar a Rajoy que per al turisme no s'apliqui fins al 2013 i que només s'elevi un punt en comptes de dos.

Duran i Lleida també va donar el seu vistiplau als canvis en la prestació d'atur -per "no fomentar la cultura del subsidi"- i a la reforma de la funció pública, però va reclamar que es respecti l'autonomia de les comunitats amb els seus propis funcionaris.

A més, va recriminar al govern espanyol que colli igual totes les comunitats autònomes, perquè "Catalunya ha fet els deures", mentre que l'Estat no s'estreny prou el cinturó, i va posar en dubte l'"autoritat moral" de Rajoy si el PP a Catalunya cada vegada que pot "s'uneix a l'oposició per aprovar resolucions que incrementen la despesa". En clau financera, Duran va demanar fer una "liquidació ordenada" de Bankia perquè creu que el rescat europeu no millorarà l'entitat.

IU i ICV avisen Rajoy que les protestes s'incrementaran

En línia amb el discurs dels sindicats, el portaveu de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Cayo Lara, va advertir Rajoy que els nous ajustos augmentaran la conflictivitat social. "Són gasolina per als carrers", va dir. Lara -que portava una samarreta negra de suport a les mobilitzacions dels miners- va criticar amb duresa les retallades i va incomodar al president espanyol en recordar-li que s'oposava a algunes de les mesures fins fa pocs mesos. Així, per exemple, va recordar a Rajoy que quan era a l'oposició va qualificar de "disbarat" la pujada de l'IVA aprovada per l'anterior executiu socialista i va votar en contra dels canvis en l'edat de jubilació. El portaveu de l'esquerra minoritària va reclamar que es convoqui un referèndum sobre el nou pla d'ajust i va criticar que les mesures afectin la majoria social -que el PP "criminalitza"-, però "no s'hagi sentit res" de retallar a l'Església, la casa reial ni tampoc d'impulsar un impost per a les grans fortunes.

ERC demana la fi de l'espoli fiscal i la convocatòria d'eleccions

El portaveu d'ERC - Reagrupament - Catalunya Sí al Congrés, Alfred Bosch, va reclamar al govern espanyol que prengui altres mesures per contenir el dèficit i no les que va anunciar ahir. El diputat independentista va explicar una llista de 10 punts alternatius. Entre aquests punts va recomanar a Rajoy que deixi d'"espoliar països productius, com Catalunya, perquè això afavorirà els dos països, Espanya i Catalunya". Bosch també va apostar per suprimir el Senat, les diputacions i ministeris com el de Cultura i Sanitat, que tenen la majoria de competències traspassades a les comunitats autònomes.

Bosch també va reclamar la convocatòria d'eleccions. "Si ha vist la llum i ha caigut del cavall a Brussel·les, molt bé, el felicito: però aleshores corregeixi les seves promeses i convoqui a les urnes", va dir. A més, va demanar perseguir el frau fiscal i instaurar la taxa Tobin a les transaccions internacionals.

El PNB vol un pla propi

El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, va reclamar a Rajoy que "no apliqui mesures homogènies a totes les comunitats i entitats financeres". "No pretenguem que tot són flors i violes, sapiguem distingir el gra de la palla i formulem mesures heterogènies", va dir en referència a la bona salut de les finances basques. En aquest sentit va demanar al president espanyol que no aprofiti els "fort vents reformistes" per "carregar-se l'autogovern basc" i la seva singularitat econòmica i financera. Com Rubalcaba, Erkoreka va centrar bona part de la seva intervenció a analitzar l'actual situació europea.

stats