Dossier 13/08/2012

Els motius dels jutges per anul·lar els nous expedients

Els acomiadaments col·lectius, d'acord amb la nova llei laboral, ja tenen les primeres respostes als jutjats. Els recursos de treballadors motiven les primeres sentències que anul·len EROs.

E.f.
2 min
Edificis administratius de la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

BARCELONALes sales socials dels tribunals de tot l'Estat ja han dictat les primeres sentències sobre expedients de regulació. Amb sis mesos justos de vigència de la reforma laboral, els magistrats ja han avalat per raons de forma i de fons recursos de treballadors i n'ha ordenat la readmissió.

La nova llei permet -tant si hi ha acord com si no entre l'empresa i els representants de la plantilla- tirar endavant l'expedient de regulació laboral, i estableix la judicialització com a via per resoldre conflictes entre les parts. Amb les primeres decisions judicials de nul·litat, ja es pot preveure per on poden anar les tendències futures i observar a què s'agafen els jutges per decidir la nul·litat d'alguns ERO.

La causa econòmica

Amagar la situació de l'empresa és motiu de nul·litat de l'ERO

Tres trimestres de davallada de vendes, segons la nova llei, són suficients per presentar un ERO. Els jutges ho investiguen amb detall, es miren amb lupa els motius i es fixen molt en la proporcionalitat. En un cas a Madrid, per exemple, una empresa de telemàrqueting va fer fora 37 treballadors mentre en el mateix període en contractava de temporals, motiu pel qual al final es va tirar enrere el procés.

L'anàlisi sobre els comptes s'estén no només a l'empresa que presenta l'ERO, sinó també a d'altres societats que puguin considerar-se empreses del mateix grup. Una de les sentències que mostra aquesta situació és la que va emetre al juny el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què anul·lava l'ERO a una enginyeria que volia acomiadar 21 treballadors. "L'empresari, el grup d'empreses, ha amagat fraudulentament la seva autèntica dimensió empresarial, viciant irremeiablement tot el procés", justifica la sentència.

La negociació de bona fe

Les postures inamovibles del grup poden invalidar el procés

L'actitud negociadora de l'empresa també es té en compte als jutjats. Quan després de les dues setmanes de converses obligades amb la plantilla, no hi ha canvis en la postura empresarial, es pot discutir la "bona fe" negociadora, expliquen a l'ARA fonts judicials.

La documentació insuficient i les vaguetats poden ser font de nul·litats. En una sentència en què l'empresa no establia criteris per acomiadar ni donava la llista dels afectats, el jutge hi fa constar: "La manca de criteris no només impedeix arribar a acords, sinó que no permet l'objectiu del període de consultes de trobar vies per evitar o reduir els acomiadaments o atenuar conseqüències". D'altra banda, també hi ha hagut resposta judicial a les empreses que van pecar d'oportunistes.

A Catalunya, l'Audiència va anul·lar per "fraudulent" un ERO a Tradisa (empresa logística) per haver presentat un ERO, retirar-lo dies més tard i tornar a registrar-lo, ja amb la nova llei.

La qüestió de la forma

El procediment i la documentació s'observen amb detall als jutjats

Un cop establertes en la nova llei laboral les situacions (econòmiques, organitzatives i de producció) que permeten recórrer a l'ERO per ajustar plantilla, els jutges analitzen amb detall la part procedimental. La falta de prou justificació documental pot suposar la invalidació de l'expedient, com va passar en el cas de la sentència de fa dues setmanes a Madrid contra una empresa de telemàrqueting.

El magistrat va aferrar-se al "poc rigor" de les xifres aportades, ja que l'empresa no havia presentat ni el balanç ni els resultats corresponents a l'any anterior.

stats