LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 31/03/2015

Aires de primavera econòmica

El govern espanyol ja augura un creixement del 3% aquest 2015 i una EPA del primer trimestre “positiva”

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
PERSPECTIVES POSITIVES  Els preus continuen caient per novè mes consecutiu, però aquest mes ho han fet amb menys força que al febrer. A més, segons l’índex de confiança econòmica, el consum millora. El 2014 les famílies van gastar més i estalviar menys.

MadridEl govern de Mariano Rajoy va constatar amb la debacle electoral a Andalusia que el discurs de recuperació no ha quallat entre els ciutadans. La recepta de la direcció del PP, però, només va ser una: “Posar-se les piles” per explicar més i millor les polítiques econòmiques que han portat fins a l’incipient creixement, a l’espera que els electors comencin a notar-ho a les seves butxaques. El titular d’Economia, Luis de Guindos, va defensar ahir aquest discurs. No virar ni un mil·límetre un full de ruta econòmic que “ha permès treure el país del col·lapse i fer que ara sigui el que més creix de la UE”, com va dir el ministre al Foro Cinco Días. Aquest seràel discurs que el govern del PP exhibirà tant de cara als comicis del maig com de cara als de la tardor. I de moment les xifres li juguen a favor. Espanya tanca un primer trimestre en què els primers indicadors macro auguren una primavera econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un creixement més fort que a finals del 2014

El govern espanyol enviarà a finals d’abril la revisió del pla d’estabilitat a Brussel·les. Serà llavors quan es revelin definitivament les seves previsions de creixement per a aquest 2015. El que ja ha pogut constatar el ministeri de De Guindos és que l’economia espanyola està creixent amb més força aquest primer trimestre que no a finals del 2014. Segons les previsions del Banc d’Espanya, que ahir De Guindos va donar per bones, fins a finals de març el PIB ha augmentat un 0,8%. Si s’anualitzessin aquestes dades hi hauria un 3,2% de creixement del PIB a finals del 2015.

Fonts d’Economia volen ser més cautes de moment i s’aferren a les previsions -també del supervisor- d’un 2,8%. Ara bé, es tracta d’un percentatge que ja fa miques el que va anunciar Rajoy en el debat de política general al Congrés fa només un mes, del 2,4%, i que ja superava en quatre dècimes percentuals el previst en el pla d’estabilitat que es va enviar a la Comissió Europa fa gairebé un any.

La confiança en l’economia, en màxims

Les perspectives optimistes no s’acaben aquí. Després que Rajoy prometés la creació de fins a tres milions de llocs de treball els pròxims cinc anys si era reelegit al novembre, De Guindos va pronosticar ahir un creixement mitjà d’un 2,5% fins al 2019 si es manté la via de les reformes estructurals que van iniciar el 2012. “Ja tenim les bases per aconseguir, si no hi ha errors, que Espanya pugui créixer els pròxims cinc anys a prop del potencial de creixement del 2,5%”, va dir el ministre.

Empresaris i consumidors avalarien aquesta tesi, d’acord amb l’indicador elaborat per la Comissió Europea. La confiança en la situació de l’economia espanyola ha tornat a pujar al març i ha arribat al seu nivell més alt des del del 2001. Tots els sectors milloren, excepte els serveis. I el consum passa de 2,1 punts negatius al febrer a 1,7 punts positius. A Espanya l’índex de confiança econòmica està per sobre de la mitjana europea (109,1 punts enfront de 103,9).

Moderació de la caiguda dels preus

Al bon escenari primaveral s’hi suma una moderació de la caiguda dels preus. Aquest març l’IPC ha baixat un 0,7% respecte al mateix mes de l’any passat però ha pujat sis dècimes respecte al febrer, la taxa negativa més lleu des del novembre a causa de l’increment del preu dels carburants. Tot i això, el fantasma de la deflació continua instal·lat a l’Estat amb nou mesos consecutius de números vermells, un període més llarg que no en l’inici de la crisi el 2009. Per frenar la deriva deflacionista, el Banc Central Europeu ha posat en marxa aquest març un pla de compres de deute a gran escala que es repetirà cada mes fins que la inflació torni a un 2%. El govern espanyol confia que la tendència canviï aviat.

Repunta el consum, baixa l’estalvi de les famílies

La caiguda dels preus va ser un dels factors de l’augment del consum l’any passat fins a un 2,3%, segons el Banc d’Espanya, que espera que aquesta tendència continuï aquest any. Una xifra que va fer que les famílies, tot i tenir una renda disponible un 1,4% més alta a finals de l’any passat, acabessin estalviant menys. Segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa d’estalvi de les llars i institucions sense ànim de lucre va tancar l’any passat al 9,8% de la seva renda disponible, nou dècimes menys que el 2013.

Bones perspectives per a l’EPA del primer trimestre

La cirereta del pastís d’un creixement del 0,8% el primer trimestre, un IPC negatiu més moderat i un increment del consum serien unes bones dades d’ocupació del març. De Guindos va avançar ahir que espera que l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre sigui “positiva”. “El primer trimestre sol ser dolent des del punt de vista estacional i sol mostrar certa destrucció de llocs de treball. Si aquest cop apunta el contrari, sense cap mena de dubte serà un indicador molt positiu per a l’economia”, va afirmar el ministre.

“Bankia valdrà molt més en borsa”, diu De Guindos

Un dels “indicadors de l’evolució de l’economia espanyola”, segons De Guindos, és el comportament de Bankia. El ministre es va mostrar convençut que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) podrà maximitzar el valor de l’entitat rescatada gràcies a la recuperació de l’economia. Respecte a les possibilitats que els ciutadans recuperin els diners posats per salvar la banca, De Guindos va dir que “Bankia és el principal actiu” i que valdrà “molt més” a la borsa en els pròxims trimestres”.

stats