Educació

"Porto cinc anys fent classe i ara m'obliguen a fer pràctiques per seguir a la borsa"

El Govern estudia què fer amb el pràcticum del màster de professorat de la UOC dels docents que ja estan en actiu

3 min
Les proves de nivell de  quart de secundària, a examen Fracassa la crida  dels sindicats al boicot de les proves

BarcelonaDes de l'any 2009, per poder exercir de professor d'institut a Catalunya cal haver superat el màster de professorat. Fa cinc anys, però, la important falta de professionals a la borsa docent catalana va fer que Educació obrís la porta a començar a fer classe als instituts públics sense tenir el màster, però amb el compromís de fer-lo. Ara bé, la setmana passada Educació va tallar l'aixeta i, tal com va avançar l'ARA, va comunicar als sindicats que els docents que portin més de tres anys treballant hauran d'inscriure's al màster si volen continuar constant a la borsa.

Ara, el que en el seu moment havia estat una solució temporal per garantir substituts als instituts catalans, s'està convertint un problema per als docents que estan fent el màster de professorat a distància, mentre treballen de manera interina fent classe als centres de secundària. Així ho han denunciat en una carta que una vuitantena d'estudiants de la UOC han fet arribar a la universitat, al departament d'Educació i al departament de Recerca i Universitats. En el document, que ha avançat La Vanguardia i al qual ha tingut accés l'ARA, els estudiants critiquen que, tot i que alguns fa anys que estan exercint com a professors de secundària, veuen com l'any que ve hauran de fer 250 hores de pràctiques sense opció de convalidar-les per la seva experiència a les aules.

Un dels professors que es troba en aquesta situació és el Carles –nom fictici, prefereix mantenir-se en l'anonimat–, que assegura que "l'objectiu no és fer una guerra amb ningú, sinó intentar trobar solucions". Explica que en el seu cas, després de 30 anys treballant com a economista, davant la falta de professorat va voler dedicar els últims anys de la seva carrera laboral a les aules. Per la seva formació, ja havia fet classe durant quinze anys, en períodes intermitents, en escoles d'adults i també a la universitat i, en veure que en altres comunitats hi ha universitats que sí que convaliden les pràctiques amb l'activitat docent, va donar per fet que a Catalunya passaria al mateix i va decidir entrar a la borsa de docents.

Fa dos anys que està fent classe i es troba que l'any que ve no pot compaginar ser docent a jornada completa amb fer 250 hores de pràctiques. "Estic a favor de fer el màster i crec que la formació ha de ser obligatòria, però això no té cap sentit", insisteix, alhora que destaca que, a parer seu, el problema no és de la universitat: "Si el sistema permet l'anomalia que hi hagi professors exercint sense el màster, és el sistema qui ha de corregir la situació, no la universitat", reivindica.

Una situació semblant és la que viu l'Ivan, també estudiant del màster de professorat a la UOC. "Fa cinc anys que faig classe i ara m'obliguen a fer pràctiques per seguir a la borsa", lamenta. Explica que entén que els que no han fet mai classe o encara tenen poca experiència hagin de fer pràctiques, però assegura que en el seu cas "suposa fer unes hores en què no m'ensenyaran absolutament res".

Solució consensuada

Per la seva banda, fonts de la UOC - que actualment té 450 estudiants fent el màster de professorat- asseguren a aquest diari que són "conscients de la problemàtica que afecta aquests professionals", però insisteixen que les pràctiques són obligatòries i que, tal com marca la regulació de títols universitaris, "en cap cas les universitats poden fer-ne un reconeixement o convalidació completa pel fet de tenir experiència docent". Ara bé, des de la universitat també defensen que estan "a disposició del Govern i dels estudiants afectats en el cas que es pugui contribuir d’alguna manera a mitigar-ne els efectes", sempre d’acord amb la legislació vigent i en el marc del sistema universitari català. 

Fonts del departament de Recerca i Universitats confirmen que estan al cas de la situació i que estan treballant de manera conjunta amb el departament d'Educació i les universitats per, "conjuntament, estudiar la situació i veure què es pot fer". A la vegada, però, insisteixen que "la solució ha de ser consensuada entre totes les parts implicades".

A la carta signada per 80 estudiants de la UOC, proposen que, tenint en compte que són "personal interí docent que està cobrint les mancances del sistema educatiu català", es flexibilitzin les condicions amb mesures que van des d'una convalidació total per als docents amb més de 18 mesos d'experiència, fins a permetre que els professors interins que treballen en diferents instituts puguin fer les pràctiques en diversos centres en funció d'on facin classe.

stats