Economia 25/05/2012

Bankia demana 19.000 milions més a l'Estat en el rescat financer més car de la història d'Espanya

El consell de l'entitat es reuneix aquesta tarda per discutir sobre el pla de sanejament i podria superar la xifra de 15.000 milions a què s'havia apuntat. El total d'ajudes públiques seria de 23.500 milions. L'entitat farà una ampliació de capital de 12.000 milions

Efe
2 min

MadridEl grup BFA-Bankia ha demanat aquest divendres a l'Estat una ajuda pública de 19.000 milions d'euros per poder seguir endavant, segons han informat a Efe Dow Jones fonts financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els diners serviran per fer front a les provisions immobiliàries exigides pel govern espanyol, així com a les necessitats de capital detectades per l'auditoria de Deloitte, l'auditora que es va negar a signar els comptes fins que es corregissin aquests desequilibris. L'entitat farà una ampliació de capital de 12.000 milions

Aquesta xifra, unida als 4.465 milions que ja ha injectat l'Estat, convertirà el grup financer en el rescat més costós de la història financera espanyola, amb més de 23.400 milions d'euros.

La xifra sorprèn per l'elevada quantitat, que excedeix en molt els 15.000 milions d'euros que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va dir que aportaria per a tot el sector en conjunt.

Els 19.000 milions seran utilitzats per complir amb els requeriments de provisions i de capital que exigeixen les dues reformes financeres aprovades pel govern espanyol des que va arribar al poder.

A més, serviran per tapar els forats detectats en la matriu del grup, BFA, precisament per l'elevada valoració de la seva filial, Bankia, que, segons els auditors, no s'ajustava a la realitat.

La matriu tenia valorada la seva participació en la filial en uns 12.000 milions d'euros, quan el seu valor a preus de mercat és de menys de 1.500 milions.

Els 19.000 milions s'afegeixen als 4.465 milions en participacions preferents que tenia el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), i que es van convertir en accions, cosa que va permetre a l'Estat obtenir gairebé el cent per cent de BFA.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar dimecres al Congrés que el govern espanyol cobrirà les ampliacions de capital que siguin necessàries.

La recapitalització del grup es farà en dues fases, una primera ampliació de capital de BFA que subscriurà l'Estat i una segona que emprendrà la matriu a Bankia, i en què els actuals accionistes tindran drets preferents de subscripció.

stats