Economia 29/06/2012

La CNMV obre un nou expedient per la venda de preferents

Julio Segura, president de l'organisme, explica que, amb aquest, ja s'han obert set expedients, que representen el 50% del valor de les emissions. Lamenta la "mala pràctica" en la comercialització de les preferents però s'espolsa qualsevol responsabilitat, també en la sortida a borsa de Bankia

Joan Faus
2 min

SantanderLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha obert un nou expedient a una entitat financera per la comercialització de participacions preferents, segons ha anunciat aquest divendres el president de l'organisme, Julio Segura. Amb aquest ja s'han obert set expedients –un per entitat–, dels quals quatre estan en marxa i tres en projecte avançat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segura ha explicat, en unes jornades a la Universitat Menéndez Pelayo organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), que hi ha 18 entitats que han comercialitzat preferents i que amb els expedients a set d'elles ja s'està analitzant el 50% del valor de les emissions.

També ha insistit que s'ha reduït el saldo viu de les emissions després que les entitats l'intercanviessin per productes menys complexos. Ha dit que el maig del 2011 tenien un valor de 22.000 milions d'euros, mentre que ara és de 8.500 milions. La xifra actual, ha continuat, correspon a les entitats nacionalitzades que no poden oferir condicions d'intercanvi sense l'aprovació de la Comissió Europea.

Segura ha lamentat que existís una "mala pràctica" en la comercialització de les preferents però s'ha espolsat qualsevol responsabilitat. Ha assegurat que la CNMV va informar dels riscos que suposaven els productes i després va inspeccionar i sancionar les entitats que van informar incorrectament els seus clients, tot i que ha dit que alguns d'ells van assumir uns riscos que coneixien. El que no podia fer, ha afegit, és inspeccionar les entitats abans de la comercialització, ja que hauria suposat haver de tenir "20.000 inspectors", un per cada sucursal. També ha subratllat que prohibir la venda de preferents s'escapa de les seves competències i que, de fet, la legislació europea ho prohibeix. Mentre Segura feia aquestes declaracions, una vintena de persones afectades per l'escàndol de preferents protestaven a la porta del edifici on es celebren les jornades.

D'altra banda, ha assegurat que la informació sobre la sortida a borsa de Bankia i Banca Cívica va ser correcta i no s'ha mostrat partidari de tornar a prohibir les vendes en descobert a la borsa. Bona part del seu discurs s'ha centrat a demanar que la CNMV tingui més independència i permeti assimilar el seu règim econòmic al del Banc d'Espanya, i que hi hagi dos supervisors financers, un dedicat a la solvència de les entitats i un altre que s'ocupi de la vigilància de les normes de conducta.

Què són les participacions preferents?

Les participacions preferents són productes complexos, perpetus i amb una rendibilitat supeditada al fet que l'entitat emissora tingui beneficis. Es van comercialitzar de manera massiva a partir del 2003 per captar fons, en molts casos entre simples estalviadors sense capacitat per comprendre els riscos que portaven associats. Durant anys la tinença de preferents no va suposar un problema, ja que quan el client desitjava recuperar els seus diners només havia de sol·licitar-ho a la seva entitat financera, que venia el producte a una altra persona, normalment al mateix preu, segons informa Efe.

No obstant això, quan va empitjorar la crisi financera es va reduir la demanda, i això va provocar un doble problema: no hi havia compradors per les preferents i les escasses operacions que es realitzaven es feien a un preu molt per sota del nominal, cosa que deixava "atrapats" els estalviadors, segons les associacions de consumidors.

stats