ENTITATS FINANCERES
Economia 14/07/2011

CatalunyaCaixa suspèn els tests a la banca si no es comptabilitzen les provisions anticícliques

També suspenen Unnim, Banco Pastor i la CAM. Les provisions genèriques sembla que no quedaran comptabilitzades com a capital de màxima qualitat en les proves de solvència

Ariadna Carbonell
2 min

BarcelonaCatalunyaCaixa no superarà avui els tests d'estrès de l'Autoritat Bancària Europea (ABE) si aquests no admeten com a capital principal les provisions genèriques i les operacions de captació de capital que han dut a terme el 2011. Les proves es donaran a conèixer a partir de les sis de la tarda, un cop tanquin les borses per no provocar cap daltabaix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'inici de la crisi al Banc d'Espanya li plovien les lloances d'arreu per obligar les entitats a reservar diners i posar-los a part per fer front a potencials pèrdues en moments complicats com l'actual. Ara les lloades provisions genèriques sembla que no quedaran comptabilitzades com a capital de màxima qualitat en les proves de solvència.

CatalunyaCaixa, i també el Banco Pastor, van enviar ahir comunicats a la CNMV explicant que passen les proves "en qualsevol escenari macroeconòmic plantejat". Però això no vol dir que tinguin l'aprovat en els resultats de les proves que es coneixeran oficialment avui. Si no es tenen en compte les reserves anticícliques, totes dues suspendran.

CatalunyaCaixa va fer caixa a principis d'any amb la venda de la seva participació a Repsol, un capital que els tests europeus no comptabilitzaran però sí el Banc d'Espanya amb les seves exigències de capital específiques. De la mateixa manera, el Banco Pastor va fer una emissió d'obligacions necessàriament convertibles en accions que tampoc compten com a capital principal per Europa, però sí en el cas espanyol.

Unnim estaria en una situació similar a la de la segona caixa catalana, tot i que en aquest cas va optar per no emetre cap comunicat. Tampoc passaria les proves la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), tal com s'explica a l'ARA PREMIUM.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, o el conseller Andreu Mas-Colell ja han criticat els criteris adoptats en els tests d'estrès europeus. Consideren que les provisions acumulades per bancs i caixes per fer front a moments de dificultats haurien de ser comptabilitats en la definició de capital principal.

stats